Gyanús tűzesetek Magashegyen: pár órán belül két ház is felgyulladt

Megosztás

A hét elején lettünk figyelmesek arra a Facebookon terjedő miskolci videóra, ami egy éjszakai tűzesetről készült. Utánajártunk annak, mit lehet tudni az ügyről.

A katasztrófavédelem helyi illetékese, Dojcsák Dávid úgy nyilatkozott, hogy hétfőn este egy használaton kívüli, lángoló hétvégi ház miatt kérték a tűzoltók segítségét Miskolc külterületére, a Magashegyre. Az első egység a riasztást követően tíz percen belül a helyszínre érkezett és megkezdte a tűzoltást. A tüzet, amely a negyven négyzetméteres épület egészét érintette, két gyorsbeavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tűzoltók.

Miután a tűzoltók elhagyták a helyszínt, negyedóra sem telt el és is ismét egy hasonló eset miatt riasztották őket a Magashegy-dűlőre. A korábbi tűzesettől körülbelül ötven méterre szintén egy használaton kívüli, negyven négyzetméteres épület égett teljes terjedelmében. Az egységek eloltották a tüzet és átvizsgálták a házat, abban senkit sem találtak.

Sérülés egyik tűzesetnél sem történt, az igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálata szándékos tűzokozás gyanúja miatt tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le. Az eseményekkel kapcsolatos eljárás folyamatban van.

Attila Kavecz

1 órán belül,a második tűz! A tűzoltó nem tudott feljönni,hála Durda Péternek.

Az egyik tűzesetet a mobiltelefonjával rögzítő férfit is megkerestük, aki nyilatkozott a lapunknak:

– Gyakorlatilag kiégett mind a két ház, egymástól negyven méterre közel a Csermőkei úthoz. Egy órán belül, ami nekem is furcsa volt. Még a tűzoltóautók sem tudtak feljönni könnyen. Nem is aludtam rendesen aznap éjjel. Az ember látja, hogy ég egy ház, közben 50 méterről hallja, ahogy sípolva tolat a tűzoltó, mert olyanok az útviszonyok, ez biztosan nem jó, de az illetékesek nem tesznek semmit

A helyi vállalkozó elmondta, hogy már korábban volt vitája az önkormányzat közlekedési osztályának vezetőjével, Dócza Péterrel. A vállalkozó úgy érzi, egyáltalán nem foglalkoznak ennek a környéknek a problémáival. Az utak rettenetes állapotban vannak, kátyúzásra nem nagyon jut, az emberek az önkormányzati felszólítás ellenére sem nem gazolják le a telkeiket.

Az út járhatatlan, egy merő sártenger az egész, akkora lyukak vannak benne, hogy a lenti utcában a postának az elektromos transzportere is fennakadt. Azt mondták, hogy nincs pénz felújítani. Mondom, értem én, csak itt működik egy vállalkozás, akkor az iparűzési adómat mire fizetem be? Tehát jönnek hozzám az autók, kivágja a ponyvát a kilógó fa ága, utána nem a sofőrt, hanem engem hív fel a főnök és engem bsztat, hogy mi van itt. Már ott tartok, hogy székhelyet változtat a cég, mert így nem tudom kiszolgálni az ügyfeleket.

– Tehát akkor, ha jól értem, akkor azért nem tudott fölmenni a tűzoltóautó se, mert hogy ennyire ramaty állapotban van az utcán?

– Fel tudott menni, persze. Csak úgy, hogy vissza kellett tolatnia. Ahol bekanyarodik, ott nincs meg a három méter szabad hely sem. És gyakorlatilag ez a nagyon sokadik tűz volt az utcában, télen is volt az egyik szomszédnál, kerestük is akkor, hogy nem maradtak-e bent az égő házban. Szerencsére nem, de pár hónapra rá más miatt elhunyt a Pista. Itt a környéken külterületi telkek vannak jellemzően, és biztosan szerintem sokat jelent egy tűzoltásnál, ha hamarabb ki tud szállni egy autó.

Az elmúlt időszakban hajléktalanok lepték el a környéket, sokan költöznek be a hétvégi házakba, ahol elvileg a törvény szerint nem is lakhatnának. Az állam is hagyja, mert állítólag 600 ezer ember, akik Magyarországon zártkerti ingatlanban, úgyhogy ilyen hallgatólagos beleegyezéssel az állam is beleegyezik ebbe a dologba, mert elvileg nem is lakhatnának ott.

Azt, hogy soha az életben nem jön ide karbantartani senki, azt nem tudom elfogadni. Nekem négy autóm van, összesen a családban hat. Mind a hatan befizettük a súlyadót. A télen a feleségem elesett, leállt velem vitatkozni a városgazda, hogy nem is az övéké az út, hanem a Közúté. Felhívtam a Közutat, az felhívta a várost, hogy ne szórakozzanak itt velem, és utána tíz percre jöttek, és akkor felolvasztották a jeget, amikor az ónos eső esett. A városban nem volt semmilyen probléma, mert ott melegebb van általában, de nekünk itt rögtön lefagyott, merő jégpálya volt az egész. Én vállalkozó vagyok, megtehetem, hogy nem megyek két napig dolgozni, de feleségemnek el kell mennie dolgozni. Lefelé könnyű menni, mert lecsúszik az ember. Visszafele van probléma. Gyakorlatilag már vettem a cipőjére ilyen tüskés jégtalpat, hogy meg tudjon állni egyáltalán. És nagyon nagy szerencse, hogy a feleségem nem törte el a lábát. Mert persze járda nincsen, azt hozzá se kell tennem. Néhol megvan a három méter keresztmetszet az útból, de ahol meg is van a három méter, ott gyakorlatilag most elkezdett kinőni már a zöldnövényzet és gyakorlatilag el fogjuk érni egy hónapon belül azt, hogy egy méteres se lesz az út, a Vargaoldal.

És mindenki ezt az utat használja, mert ez az egy még járható. 600 ember lakik itt, tehát nem akarom én ezt a dolgot elfogadni. Gyakorlatilag az elmúlt négy évben ide egy követ nem hoztak. Itt egyedül követ én hozattam az ügyfélparkolómba. Mert arra viszont kötelezett rá a város, hogy csináljak ügyfélparkolót. Hát engem köteleznek rá, hogy csináljak ügyfélparkolót, ugyanakkor amit meg nekik kéne fenntartani, azt meg nem csinálják meg. Közben a telkeknek a kilencven százaléka el van hanyagolva. Az utakról nem is beszélve:

négy méter széles kátyúk is vannak. Most valaki önhatalmúlag sittel betömte a lenti lyuknak a nagy részét, ami az aszfaltban volt, de az csak a következő esőig lesz benne.

A múltkor már majdnem rávettem magamat, hogy akkor bemegyek a MIK-hez, és akkor utána érdeklődök, hogy akkor most ez így hogy van, mert elvileg azok MIK-es telkek, de ezt is csak hallomásból mondtam, mert akkor nekem nem gond kibérelni mindet, mert van itt vagy 40 telek, akkor kibérelem mindet, aztán ha az enyém lesz, akkor nem költöznek oda.

Mert olyanra is volt példa, amikor összetűzésbe kerültek itt ezek az emberek a házam előtt a rendőrséggel. Most gyakorlatilag úgy vagyunk, hogy óránként jön egy vizit, ellenőrizni, hogy megvagyok-e még. Mostanában mindennaposak a késelések, a múltkor hat járőr jött két mentővel, és akkor utána bementem a parancsnokhoz, és azt mondta, hogy hát figyelmeztetésben részesítették ezt meg ezt az embert.

– Ön szerint ez vélhetően gyújtogatás volt?

90 százalék. Gyújtogatás vagy gondatlanság, nem tudom. Beköltözik valaki, és iszik, dohányzik, kész a baj.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek