Óriási fejlesztések az Avason, illetve korszerűsítettek több miskolci szökőkutat is

Megosztás

Az avasi városrész olyan fejlődésen esik át a közeljövőben, amilyenben 50 éve nem volt része.

Tizenhat városrész közül az egyik leglátványosabb fejlődésen eshet át az Avas városközpont. A Miskolcot érintő, 2027-ig tartó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) városrészi fejlesztéseiről esett szó azon a szerda délutáni sajtótájékoztatón, melyen Szopkó Tibor emlékeztetett: a közel harminckétmilliárd forintos forrás egy meghatározó részét kívánja a városvezetés arra fordítani, hogy Miskolc városrészeiben olyan fejlesztések valósuljanak meg, amik az ott élők mindennapjaira is kihatnak, és „ne pedig látványberuházásokkal legyen tele Miskolc” – idézte Szopkó Tibor szavait a Minap.

A városvezető szerint ezért rendkívül lényeges, hogy a kormányzat mielőbb megállapodjon az Európai Bizottsággal. Addig ugyanis a többi közt Hejőcsabára, Szirmára és a Dísz térre vonatkozó tervek megvalósításához a város önerőből nem tud hozzáfogni. Tőle tudhattuk meg: Miskolc viszonylag még jó helyzetben is van, tekintettel arra, hogy az EU kiemelt településként kezel bennünket, vagyis közvetlenül – nem pedig a kormányon keresztül – ítélte oda a településnek a fenti tételt.

Az avasi lakótelep első üteme 1973-ban épült. Az akkor rendkívül modernek számító városrészben az elmúlt ötven esztendőben aligha zajlott stratégiai jellegű fejlesztés – jegyezte meg nem csupán a körzet önkormányzati képviselőjeként Szarka Dénes, hozzátéve: az Avastető közelmúltbéli fejlesztése is megmutatta, hogy a kilátó és környezete milyen módon szorult már rá a felújításra.

A fejlesztési tanácsnok a konkrét látványtervet bemutatva elmondta: a városközpont új arculata alkalmas lehet arra, hogy mind a helyiek, mind pedig a város más pontjain élők tetszését elnyerje. Egyúttal köszönetét fejezte ki azon helyieknek, akik a városrész postája előtti teret az elmúlt években civil aktivizmusból rendbe tették.

Közben megújultak Miskolc szökőkútjai is. Megbízhatóbban működik a jövőben a város két legnagyobb szökőkútja: a Hősök terén és az Erzsébet téren található egységek vezérlése és szivattyúi az elmúlt hónapokban ugyanis teljesen megújultak – jelentette be szerdán délelőtt Szarka Dénes, az önkormányzat városgazdálkodási- és üzemeltetési bizottságának elnöke és Kertész Béla, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetője.

– A tavaszi munkákat, takarítást, átvizsgálást és a karbantartást egyébként a tavasz közeledtével mindegyik, jelenleg üzemelő szökőkútnál megkezdtük annak érdekében, hogy a város napján valóban mindegyik rendben indulhasson el – mondta még el Kertész Béla.

Amint megtudtuk, a két szökőkút felújítása tizenhat millió forintba került. Az elmúlt években megújult a Centrum előtti szökőkút is. Az alkotás a két ivókúttal együtt egyébként Balatoni Klára iparművész leghíresebb alkotásai. Az akkor igencsak formabontó alkotást a kozterkep.hu információi szerint 1985-ben kezdték el építeni, és 1988-ban adták át.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek