Ez a miskolci gyár szembeszáll az előítéletekkel és egyre több nőt foglalkoztat, egyre nagyobb sikerrel

Megosztás

A munkaerőpiacon egyre nagyobb szükség van a gyengébbik nemre, mégis kevés fiatal lánynak jut eszébe, hogy a hagyományosan fiúsnak gondolt technológiai, műszaki, vagy éppen tudományos pályák irányába induljon el. Ennek oka a kellő információk hiánya vagy épp a berögzült előítéletek.

A Nők a Tudományban Egyesület által indított Lányok Napja országos programsorozat célja, hogy a felső tagozatos általános és középiskolás lányok figyelmét felhívja a természettudományi, technológiai, mérnöki és informatikai szakmákban rejlő lehetőségekre.

A magyarországi Bosch csoport idén négy helyszínen, a miskolci kéziszerszámgyárban, a maklári és hatvani telephelyein, valamint a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon fogadta az érdeklődő fiatalokat, akik nemcsak betekintést kaptak a legmodernebb gyártási folyamatokba, hanem inspiráló női karrierutakkal is megismerkedhettek.

A Robert Bosch Power Tool Kft.-nél a résztvevők egy gyárlátogatás során képet kaptak a 4000 munkavállalót foglalkoztató miskolci vállalat szerteágazó tevékenységéről, majd a cég női kollégái meséltek választott szakmájuk szépségeiről, kihívásairól, komplexitásáról. Az előadók között gyakornokok, mérnökök és női vezetők is megosztották gondolataikat. A Lányok napi programok során, melyet izgalmas játékok, vetélkedők színesítettek, a fiatalok a FIRST LEGO League robotépítő és programozó versenyt is megismerhették, melynek regionális döntőjét nemrégiben a Bosch szervezte Miskolcon.

“Kiemelt figyelmet fordítunk a női tehetségek támogatására és fontosnak tartjuk azt is, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerjék az innováció világát, valamint versenyképes szakmai tudásra tegyenek szert. A Miskolci Egyetemmel való két évtizedes együttműködésünk mellett duális képzésben veszünk részt, és a vállalat gyakornoki programja is nyitva áll a diákok előtt – mondta el a Lányok Napja rendezvényen Tóthné Vankucz Marianna, a Robert Bosch Power Tool Kft. HR igazgatója.

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek.

A Miskolcon is metalálható vállalat többek között a Business Woman és a Female Talent mentoring programokkal, tréningekkel, workshopokkal segíti a kollégák érvényesülését. A nők sikeres karrierjéhez ugyanakkor elengedhetetlen a rugalmas és családbarát munkakultúra, ezért a Boschnál számos eszközzel támogatják az egyedi élethelyzetek, a munka-magánélet egyensúlyának megteremtését, és kiemelt figyelmet fordítanak a munkába visszatérő édesanyákra is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek