A kormány évek óta forrásmegvonással bünteti Miskolcot és a többi ellenzéki várost

Megosztás

Hatalmasat tévedtünk, ha egészen eddig azt gondoltuk, hogy a kormányzati támogatások egyenlő arányban érkeznek az önkormányzatokhoz. Nem feltétlenül a település mérete, vagy adottságai számítanak, sokkal inkább a polgármester politikai nézetei.

Az önkormányzatok autonómiáját és bevételi forrásait a Covid idején a kormány jelentősen megcsonkította, így egyébként is kevesebb összegből voltak kénytelenek gazdálkodni. A kormányzati támogatások kiosztásánál pedig úgy tűnik, előnyt élveznek azok a települések, amelyek a kormánypártra voksoltak.

2017 óta összesen 61 milliárd forint közpénzt osztott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Zrt. 178 önkormányzatnak 454 turisztikai projekt megvalósítására. A 24.hu összesítése szerint ennek az összegnek 78,4 százalékát fideszes polgármesterek által vezetett települések kapták.

Miskolc is évek óta a mostohán kezelt megyei jogú városok táborát erősíti, akárcsak Eger, vagy Pécs.

Egy települési önkormányzat költségvetése sok tényezőn áll, vagy bukik. A település mérete, lakosságszáma, földrajzi és költségvetési-gazdasági helyzete egyaránt meghatározóak. Az utóbbi években viszont egyre fontosabbá váltak a politikai helyzet és az ehhez kapcsolódó kormányzati támogatások. A 2019-es önkormányzati választások ellenzéki győztesei nagy fába vágták a fejszéjüket, miután a kormányerők választási ígéretükben retorziókat hirdettek és ezeket be is tartották. Beruházásokat állítottak le, bevételeket vontak el tőlük, miközben világjárvánnyal, az energiaárak drasztikus emelkedésével is meg kellett küzdeniük.

Természetesen ezek minden önkormányzatot érintettek, de voltak egyenlőbbek, mégpedig a kormánypárti vezetésű települések, akik látványosan több támogatást kaptak. Lássuk a tényeket: 2020-ban lakosonként átlagosan 25000 forinttal kevesebb központi támogatásban részesültek az ellenzéki polgármester vezette települések.

Ebből kiindulva Miskolcot, 150 ezer polgárral számolva, cirka 3 milliárd 750 millió forinttal kurtították meg 2020-ban. Elég, ha csak az MVK-t említjük, a cég 2019-ben még kapott évi közel 500 millió forintos támogatást, majd 2020-tól ez megszűnt.

Fontos kiemelni, hogy a kormányzati széllel szemben Miskolcnak mégis sikerült tavaly év végére teljesítenie a kitűzött fejlesztési célokat. Kerékpárutak, utak épültek, orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák újultak meg, számos turisztikai fejlesztés valósulhatott meg. Elég csak Miskolctapolcára, vagy az Avasi kilátóra gondolni.

Kiemelt fotó: Karácsony Gergely és Veres Pál

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek