Hatodik alkalommal zajlott a Furmint Február és máris tervezik a jövő évit is

Megosztás

Még 24 óra sem telt el a péntek esti remek program után, de máris úgy tűnik, biztosra vehetjük, hogy 2025-ben is lesz folytatás. Az éghajlatunkra viszont jobban kell vigyázni, mert az olyan gyorsan változik, hogy hamarosan őshonos szőlőfajtánk, a Furmint ki is halhat.

A Tokaj-hegyaljai borászoknak ritkán adódik módjuk a miskolci bemutatkozásra. A régió legendás borvidéke, amely a magyar bort a világban is ismertté tette, itthon nagyobb figyelmet követel. Ezért is született a Furmint Február Miskolc ötlete – kapcsolódva a már népszerű, azonos elnevezésű országos programhoz. 

A Furmint Február azonban nem csak a jó borok kóstolásáról szólt, hanem a szőlőtermesztést is elérő klímaváltozás kihívásaira is felhívta a figyelmet. Az eseményen többek között Csöbör Katalin is jelen volt. Ahogy arról a programot megnyitó Varga Andrea beszámolt: saját kis családi szőlőjükben gazdálkodva is észrevették, hogy amíg bő évtizede még csak október végén kezdődött a szüret, ma már akár több mint egy hónappal korábban, szeptemberben el lehet kezdeni az érett fürtök begyűjtését.

Ez – világította meg Miskolc alpolgármestere – mindenképpen figyelmeztető jel az éghajlat gyors változásáról, ami idővel akár a honos szőlőfajtáink, mint amilyen a furmint is, kihalásához vezethet. Éppen ezért a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszióját, valamint a Cool Miskolc projektet ismertetve rámutatott: a klímasemlegesség elérése egy összetett feladat, amelynek napról napra egyre nagyobb jelentőséget adnak az olyan időjárási szélsőségek, mint a hőhullámok vagy a hosszú aszályos időszakot követő súlyos viharok.

Ennek apropójából a városvezető a megjelenteknek felidézte: Miskolc azt vállalta, hogy visszafogja az üvegházhatású gázkibocsátásait, s a lakosokkal, a civilekkel, a cégekkel, illetve az intézményekkel összefogva, közösen felkészül a klímaváltozás várható hatásaira. 

Közel negyven Tokaj-hegyaljai borászat kétszázféle borát kóstolhatta meg pénteken a miskolci publikum. A „sétáló borkóstolón” a nagy borbirtokok mellett a családi pincészetek is képviseltették magukat. A program ezúttal is a minőségi borok népszerűsítésére fókuszált, egyben a találkozás lehetőségét is kínálta a borászok és borkedvelők között. A rendezvény vezérelvét elsődlegesen a minőség képezte.

Vagyis az, hogy a látogatók nemzetközi mérce szerint is remek borokat kóstolhassanak és azok alkotási folyamataiba is bepillantást nyerhessenek. A jelenlévők között a nagy birtokok tulajdonosai kifinomult stílust, megbízható, szinte állandó minőséget képviseltek. A kis borászatok pedig egyedi, izgalmas, évjáratonként változó nedűket mutattak be.

A programot szervező Miskolci Borklub elnöke, Sándor Zsolt az egybegyűlteknek elárulta: társaival már most a jövő évi Furmint Februárt tervezgetik. Forrás: Minap.hu.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek