Egy BAZ megyei cég számlájáról online csalással negyvenmillió forintot emeltek le

Megosztás

A vállalatoknak és a magánembereknek is folyamatosan meg kell küzdeniük a modern világban az internetes csalókkal. Egy ónodi cég 40 milliója bánta, mert az ügyintéző bedőlt a valódinak látszó hamis banki weboldalnak. Már repült is a rengeteg pénz.

Egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

A tájékoztatás ismertet egy megtörtént esetet is, amely szerint egy ónodi cég pénzügyi megbízottja 2022. decemberben egy úgynevezett „felugró ablakos”, hamis banki weboldalra lépett be, melyet az elkövetők hoztak létre. Ilyenkor a sértett nincs tisztában azzal, hogy ez egy hamis weboldal, mert annak kinézete szinte megegyezik a bank honlapjáéval. Az elkövetők látják a netbanki azonosító adatokat a beírás során, majd azok felhasználásával utalásokat hajtanak végre.

Így szerezték meg a csalók a cég 40 millió forintját, az összeget pedig továbbutalták egy stróman számlájára, onnan pedig egy külföldire, és az összegből kriptovalutát vásároltak.

Mint írják egy 63 éves gyáli lakos internetes böngészés közben talált rá egy hirdetésre, amelyben kiemelkedő hozamot biztosító befektetési lehetőséget ígértek az álbankárok. Kitöltött egy jelentkezési adatlapot, majd rövidesen hívták is telefonon, és elmondták neki, hogy mi a teendője. Létrehoztak a nevére egy befektetési számlát, amire először egy kisebb összeget kértek. Ezt a számlát a sértett folyamatosan figyelemmel kísérte, és látta, hogy a befektetett összeg gyarapszik. Miután így elnyerték a bizalmát, a gördülékenyebb ügyintézés érdekében egy AnyDesk nevű alkalmazás telepítését kérték tőle. Ennek a sértett eleget is tett, sőt, személyes okmányainak másolatát is elküldte a megadott címre. Ismét telefonon keresték meg az álbankárok a férfit, és azt ajánlották neki, hogy a nagyobb nyereség fejében csak tranzakciókat kell fogadnia a számláján, amelyeket elfogadott.

Így került a 40 millió forint elrejtés céljából a gyáli stróman számlájára, ahonnan később több mint 39 millió forintot egy külföldi bankszámlára utaltak át, és azt később kriptovalutába fektették. A 63 éves férfi több mint 800 ezer forinttal gyarapodott. A részleteket a Minap.hu idézte fel ismét. A strómant pedig a miskolci rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek