Miskolci roncsvadászok: ilyen, amikor minden képviselő összefog

Megosztás

Hogy már a közelgő önkormányzati választási kampány kapcsán, vagy attól függetlenül, de tény: két miskolci Fidesz–KDNP képviselő felkarolta a városban található autóroncsok eltüntetésének ügyét. Közösségi oldalaik tanúsága szerint a megyeszékhely bel- és peremkerületein vadásszák a gazdátlan, kirabolt járműveket, majd igyekeznek a környezet- és látványszennyező hulladékok elszállítását felgyorsítani. Lapunk telefonon készített interjút Hollósy Andrással, aki Bajusz Gábor kollégájával szemmel láthatóan sokat dolgozik az ügyön.

Mióta foglalkozik ezzel a jelenséggel? Mit gondol, összesen mennyi roncs hever Miskolc-szerte?

Bár a közösségi médiában most futott fel a téma, de képviselőtársammal, Bajusz Gáborral már 2022-ben vitettünk el autót az Avasról. Jelenleg a hatodik roncs elszállíttatásánál járunk. Készült egy roncsautótérkép, ami tizennyolc helyszínt jelöl Miskolc határán belül.  Egyre többen tesznek jelzéseket a Facebook-csoportjainkban is.

Milyen céggel szállíttatják el a roncsokat?

Az ügyintézést a hivatalosan erre jogosult szervek végzik a törvények betartásával, mi annyit teszünk, hogy a kapcsolataink révén felgyorsítjuk a folyamatot, illetve ráirányítjuk a figyelmet az intézkedés szükségességére, hiszen ezek a roncsok veszélyes hulladékok és esztétikailag is károsítják a környezetet. A rendészettel, a közúttal, az erdészettel, a rendőrséggel is felvettük a kapcsolatot.

Ezekért az elhagyott járművekért elsősorban a tulajdonosok a felelősek. Milyen tényezők lassítják a hivatalos eljárást?

A közterületen lévő autók az alvázszám alapján azonosíthatók, már amennyiben azonosítható a tulajdonosi háttér. A Lyukóvölgyi úton a Gulya-kúttól elszállított Suzuki például egy hajléktalan nevére lett bejelentve. A gépjármű bűncselekményből származó hátterű volt, erre történt egy adásvétel. Amennyiben a tulajdonos eljárás alatt áll, akkor jogi értelemben lassúvá válik a folyamat. Gondoskodni kell a roncsok elszállításáról és ideiglenes tárolásáról is.

Még az erdőben is járt Hollósy, ahol minden bizonnyal az erdészet autóját fülelte le

Mit lehet tudni: melyik céggel szerződött erre a munkára Miskolc önkormányzata? És mennyibe került ez eddig?

Ezt nem tudom megmondani. Annyi bizonyos, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt, a Miskolci Önkormányzati Rendészet sokat tesz a roncstalanítás érdekében, és ez úton is szeretném megköszönni a munkájukat, a korrekt magatartást, amit tanúsítanak. Jó és hasznos partnerek az együttműködésben. (Friss hír, hogy a hírek szerint januárban meg is állapodnak majd arról, hogyan lehet még hatékonyabban kezelni a problémát – a szerk.)

Honnan jött éppen a roncsautók eltakarításának a fókuszba helyezése?

Hogy fókuszba helyeztük volna? Inkább a közösségi média kapta fel a témát. Mi épp ilyen ügybuzgalommal szorgalmazzuk Miskolc közterületeinek az óvását, a patakmeder tisztántartását, az elhagyott kosárpalánkok megjavítását vagy a hajléktalan emberek ellátásához kapcsolódó figyelőszolgálatot vörös riasztás esetén.

A kezdeményezés jó példája lehet annak, hogy az ellenzék és kormányoldal együttműködhet egy fontos ügyben, igaz?

Valóban, legutóbb például megtudtuk, hogy Miskolc egyik alpolgármestere, Szopkó Tibor is bejelentett két olyan roncsot, amelynek az elszállítását meg kellene oldani.

A roncsautók elszállításának folyamata

A roncsok észlelése és bejelentése csak a kezdő lépés. Az eljárási rend szerint a veszélyes hulladéknak minősülő elhagyott gépjárműveket először összeírják, az alvázszám alapján megkísérlik beazonosítani a tulajdonost. A továbbiakban az autókra kitűznek egy felhívást egy határidővel, hogy a tulajdonosnak meddig kell gondoskodnia a jármű elszállításáról. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az önkormányzat szállíttatja el; ám ennek díját ráterhelik a gépjármű tulajdonosára. Ha az autó gazdája nem azonosítható, akkor az önkormányzat azt vélelmezi, hogy a roncs azé, akinek a területén parkol; tehát az ingatlantulajdonos lesz a vélelmezett felelős. Amennyiben mégsem ő a hibás a vizuális és tényleges környezetszennyezésért, azt bizonyítania kell, majd az önkormányzat szállíttatja el a hulladékot egy erre szerződött céggel. A roncsokra néhány napos tárolási kötelezettség vonatkozik, ezt követően értékesíthetők.

Szerző: Artzt Tímea

Fotók: Hollósy András Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek