Mikor válasszuk a TN LCD monitor panel típust?

Megosztás

Most megnézzük, hogy a TN LCD monitor panel típus milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Természetesen kitérünk az esetleges gyengeségeire is. Valamint arra is, hogy mikor érdemes ezt a típust választani, és mikor semmiképp nem. Vágjunk is bele!

Mi is az a TN panel?

A Twisted Nematic rövidítéséről van szó, mely a legrégebbi paneltípus az LCD esetén, egyúttal a legszélesebb körben használt változat is. A PC Aréna monitor kínálatában is szép számmal található ilyen képmegjelenítési eszköz, mely szintén alátámasztja a népszerűségét.

Ez azonban önmagában nem jelenti azt, hogy ez lenne a legjobb tulajdonságokkal rendelkező megoldás. Azonban a kedvező árfekvésének és nagyszerű reakcióidejének köszönhetően számos olyan terület van, ahol jó választásnak bizonyul.

Kinek jó a TN panel?

Ennek a típusnak talán a leglelkesebb közönsége azon gamerek körében van, akik gyors játékokkal játszanak. Nekik ugyanis létfontosságú a reakcióidő. És ebben nagyon jó a TN panel! Ezen monitorok válaszideje mindössze 2 ms és 5 ms között mozog, ami kiemelkedő egyéb technológiákhoz viszonyítva. Így nem keletkeznek elmosódások vagy szellemképek, mint például egy IPS típus esetén.

De nem csak a számítógépes játékok kedvelői között népszerű ez a technológia, ugyanis ezzel még nem lenne uralkodó az LCD kijelzők piacán. Pedig az.

Az irodai szoftvereken dolgozók, vállalkozások és gyakorlatilag bármely átlagos felhasználó, aki főleg internetezik, dolgozik, esetleg filmezik a számítógépén, mind-mind TN panelen teszi mindezt.

Még akkor is igaz ez, ha a színvisszaadásuk, kontrasztarányuk és a látószögük a legrosszabb a jelenleg forgalomban lévő LCD panel technológiák közül. A TN ugyanis csak 6 bites megjelenítésre képes. Bár a szürkeárnyalási technikával próbálják utánozni a 8 bites 16,7 millió szín megjelenítését, nem nagy sikerrel.

Mik a TN paneles monitorok előnyei és hátrányai?

Mint említettük is, ez a legelterjedtebb típus az összes jelenleg használt közül. Ez köszönhető a gyorsaságának (2-5 ms közötti válaszidő), valamint annak, hogy olcsóbb, mint például az IPS. A kontraszt is megfelelő, így ez is az erősségei közé írható, de azért vannak gyenge pontjai is.

A színképzése az egyik gyenge pontja, ugyanis nem képes az IPS-hez hasonló 16,7 millió szín megjelenítésére, mindössze 262.000 színt tud prezentálni. Emellett gyengének bizonyul a betekintési szög esetén, közel sem olyan jó ebben, mint a rivális IPS technológia, a maga akár 178 fokos láthatóságával.

Az előnyöket és hátrányokat figyelembe véve a TN paneleknek igen nagy létjogosultsága van. Még akkor is, ha profi képalkotáshoz egyáltalán nem valóak. Ezzel szemben a legtöbb hétköznapi felhasználónak, cégnek vagy otthoni munkához is nagyszerű és költséghatékony választás!

Ez is csak azt bizonyítja, hogy minden esetben annak megfelelően kell számítógépet és hozzá tartozó perifériákat választanunk, hogy mire fogjuk őket használni.

Kapcsolódó cikkek