Hasznos tippek, hogy a külföldi vezetés a jó értelemben véve legyen kalandos

Megosztás

Nyáron sokan autóval vágnak neki a közeli országoknak egy kis lazítás céljából. A saját szervezésű utak esetében elengedhetetlen az alapos szervezés, hogy biztosan ne legyen részünk kellemetlen meglepetésekben. Külföldön nem olyan egyszerű vezetni, mint azt sokan gondolják, főleg, ha nem készültünk fel kellőképp.

Mielőtt hosszabb útra indulnánk, fontos felkészülni az úticélt illetően, valamint az autót sem árt átnézetni, hogy nehogy az otthonunktól távol adja meg magát a gépjármű. Ezenkívül a Genertel Biztosító utasbiztosítása kapcsán sem árt tájékozódni, hiszen a váratlan helyzetekben nagy segítséget jelenthet az anyagi védelem, illetve az autós asszisztencia. Ezenkívül van még pár jó tanács, melyeket érdemes megfogadni, ha szeretnénk felkészülten belevágni az utazásba.

Közlekedési szabályok a célországban

Akár a saját autónkkal indulunk útnak, akár helyben bérlünk, ha nem szeretnénk büntetést kapni, akkor jobban járunk, ha alaposan tájékozódunk a helyi közlekedési szabályok kapcsán. Például nem árt tudni, hogy milyen előírások érvényesek a megengedett sebesség, a gyerekülés használat vagy az alkoholfogyasztás kapcsán. Nagyon fontos, hogy akkor se rutinból vezessünk, ha csak a közeli országok egyikébe utazunk.

Ráadásul az Egyesült Királyságban nemcsak a szabályokra kell ügyelnünk, hanem a baloldali közlekedés is némileg nehezíti a dolgunkat. Emellett a sebességkorlátozó táblákra is nagy figyelmet kell fordítanunk. Lakott területen belül 48 km/h-val, míg autópályán 112 km/h-val hajthatunk.

Aminek kötelező jelleggel benn kell lennie az autóban

A hazai szabályozás alapján az autóban kell lennie az elakadásjelzőnek és az elsősegély-felszerelésnek. Ez itthon elég, azonban más országokban kevésnek bizonyulhat. Például Spanyolországban nem egy, hanem két darab elakadásjelzőnek kell lennie az autóban. Sőt, emellé télen a nagy hóban a hólánc használata is kötelező, valamint pótkeréknek, a felszereléshez szükséges szerszámoknak és fényvisszaverő mellénynek is az autóban kell lennie.

Ha a napfényes Görögországba készülünk, akkor az elsősegélyláda és az elakadásjelző háromszög mellé egy tűzoltókészüléket is be kell tennünk az autóba. Emellett nem árt, ha fényvisszaverő mellény is van a gépjárműben.

Érvényes vezetői engedély megléte

Mielőtt útnak indulnánk, mindenképp ellenőriznünk kell, hogy érvényes-e a vezetői engedélyünk. Erre időben kerítsünk sort, hogy szükség esetén legyen még időnk megújítani. Az ideiglenes igazolvány nem megoldás, mivel azzal nem lehet külföldön vezetni. 

Az Európai Unió tagállamaiban gond nélkül vezethetünk érvényes magyar jogosítvánnyal, azonban az EU-n kívül jobb tájékozódni, hogy az úticél országban is így van-e vagy más szabályok vannak érvényben.

Kapcsolódó cikkek