Brancs – Szénási Sándor jegyzete

Megosztás

Magyar Péter debreceni nagygyűlésén hangzott el a 24.hu felvételén az a mondat, hogy “végre kimondja valaki, hogy Orbán és Gyurcsány egy brancs.”

Ezt Magyar régóta ismételgeti, stratégiájának, és nyilván a meggyőződésének is része ez az állítás, láthatóan sokakban visszhangot is ver, ám ettől még, ennek ellenére ki kell mondani, hogy a politikai terep megtisztításának szánt kijelentés nem igaz. Van benne igazság, de nem az, amit elsőre jelent. Ez szándéktól függetlenül is hamis, amivel elismerem, hogy a szándék mögötti érzés azonban lehet pontos.

O.V. az öszödi beszédet használja Gy.F. ősbűne felmutatására, és ezt a közvélemény jórésze el is fogadja. A valóság azonban az, hogy ha Gyurcsány képes lett volna összefogni rabló kiskirályságokra széteső pártját, ha lett volna tehetsége fantazmagóriák helyett működő víziókat kitalálni, ha alkalmas lett volna vezetni és építeni az országot, az öszödi beszéd csak minimálisan számított volna. Azért számított mégis, mert csalódtak benne, mert az alternatíva, amit a baloldalon ígért, sima szájhősködés maradt, üres duma, szó hátán szó, kongó mondatok. Persze, ne feledjük, jött egy gazdasági válság is 2008-ban, de politikai szempontból Gy. akkor már halott volt.

Orbán így tudta a gyurcsányi tehetetlenséget az öszödi hazugságbeszédbe átcsomagolni, és ezzel foglyul ejteni a korábbi kormányfőt, olyan ijesztgetős, és egyben komikus Muppet-figurává tenni, akit bármikor elő lehetett rángatni, amikor a jelen bűneit a múlt bűneivel akarta lefedni. Ez még ma is működik valamennyire.

A valóságos Gyurcsány mellett tehát lett egy propaganda – Gyurcsány is egy olyan felállásban, ahol O.V. és Gy.F. egymást tételezték, ahol az utóbbi valódi áttörésre képtelen pártjának létét, és saját politikai létezését az előbbi politikai létezése igazolta, és viszont. Ennyiben, és csak ennyiben persze egy brancs ők, de amikor ezt valaki kiterjesztőleg érti, el kellene gondolkodnia azon, hogy a valóságos, vagy az Orbán-kreálta propaganda-Gyurcsányról beszél-e.

Bűne, mint mondtuk, persze van, és nemcsak az alkalmatlansága okán. Az Orbán–rendszer megszületésében igazolhatatlan  Gyurcsány gondatlanságból elkövetett károkozása és veszélyeztetése. Úgy ment el, úgy mondott le, úgy hagyta felibe–harmadába a kormányzást, hogy az ország totálisan védtelen, és kiszolgáltatott állapotban kellett, hogy várja a jövőt. Ami el is jött.

Szénási Sándor jegyzete a Klubrádió Esti gyors című, 2024. május 8-i adásában hangzott el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek