Az éjjellátókról bővebben

Megosztás

Ha szeretsz horgászni, vadászni vagy egy olyan kalandvágyó turista vagy, aki gyakran részt vesz éjszakai túrákon is, akkor egy éjjellátó nem hiányozhat a repertoárból. Ez ugyanis egy elektro-optikai eszköz, amely lehetővé teszi, hogy sötét környezetben is láthass.

Manapság azonban olyannyira széles belőle a kínálat mind a funkciót, mind a felhasználást, mind pedig az árakat illetően – elég csak megnézni a Combat Zone éjjellátó kínálatát – hogy hamar el lehet veszíteni a fonalat vásárlás közben. Ezért is adunk a mai cikkünkben néhány tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mire is kell összpontosítani.

Alkalmazott technológia és kialakítás

Az alkalmazott technológia és kialakítás szempontjából az éjjellátók négy csoportra oszthatók. Az elsőbe tartoznak a monokulárok, amelyek ugyan funkcionálisan hasonlítanak a céltávcsőhöz, de nem lehet őket felszerelni a puskára, és kevésbé tartósak is. Ár-érték arányban viszont vonzó megoldásnak számítanak.

Aztán ott vannak még a puskás távcsövek és a binokulárok. Az előbbiek felszerelhetők a fegyverre, és van szélkeresztjük is. Ráadásul lövéskor a visszarúgásnak is ellenállnak. Az utóbbiak pedig ideális éjszakai látók, amelyeket tárgyak megfigyelésekor használhatsz.

De nem mehetünk el szó nélkül az előtétek mellett sem, amelyek a kamerákhoz vagy a puskatávcsőre rögzíthetők, és ezáltal lehetővé teszik az éjszakai lövést.

Digitális vs. analóg

Az analóg éjjellátók első generációs változata a 2000-es években vált elérhetővé. Ennek a működését hasonlóan képzeld el, mint a régi Videoton tévékét. Ha megfelelő infratetővel lett ellátva, akkor az minimum 100-200 méter használható látótávolságot jelentett, és elég jól lehetett vele mozogni. Az infravörös fényforrását azonban szemből nézve a vadak is észrevették, így nem mindig volt hatékony.

Aztán jöttek a második generációs éjjellátók, amelyek már infrafény nélkül is elfogadható képet adtak. Ennek köszönhetően tehát már valóban teljesen észrevétlenül lehetett velük mozogni éjszaka. Megvan azonban az a hátulütőjük, hogy a képcsövük eléggé érzékeny a nappali fényre, könnyen tönkremegy, beég, ha tartósan fény éri.

Ami pedig a digitális képszenzorral szerelt éjjellátókat illeti, hatalmas változást hoztak, főleg az ár-érték arányuk miatt. Sajnos azonban a segítségükkel csupán egy digitális-optikai leképezést lehet látni, ami nem túl előnyös, ha a fegyverre vannak felszerelve, hiszen ez könnyedén megváltoztathatja a találati pontot.

Előtét vs. hátultét

Végül pedig annak a kérdésnek a megválaszolásával zárnánk a cikkünket, hogy az előtétet vagy a hátultétet érdemes-e inkább használni. Nos, a lőtechnika és a ballisztika szempontjából az előtét nem túl szerencsés, mivel megváltoztatja a fegyver súlypontját, terheli a távcsövet és a szereléket.

Arról nem is beszélve, hogy, a le- és felszerelés során, szinte minden esetben megváltozik a találati pont. De ennek ellenére erre a kérdésre igazából kizárólag a te saját preferenciáid adhatnak választ.

Kapcsolódó cikkek