Még sokáig nézegethetjük a plafont – Kárpáti Iván írása

Megosztás

Akinek még van erre ideje és motivációja, az végignézhette a hétvégén, hogy ellenzéki alakulatok mit gondolnak magukról, az országról, esetleg a másikról. A kedvenc megközelítésem az volt, hogy Orbán rendszere majd összedől a hazugságok súlya alatt és akkor jönnek ők. Persze, hogy statikailag meddig képes a NER ezeket a hazugságokat tartani, az nem lett kifejtve, ami azért sajnálatos, mert az ember élete már csak olyan, hogy egyszer véget ér. Jó lenne tudni, hogy meddig kell még bámulni a plafont repedéseket fürkészve.

Szóval lépjünk tovább. Vizsgáljuk meg azokat az erőket, amik, ha bedönteni nem is képesek, de jelentős terheket pakolhatnak a felépítményre, ha még valaki tudja követni ezeket a képzavarokat. Tehát a hitelminősítők. Azt már talán sokan hallották, hogy Magyarország egy lépésre van attól a szinttől, amit bóvlinak hívnak. Ez az a kategória, amit csak azok vesznek, akik jelentős kockázatot mernek vállalni a nagyobb hozam reményében, magyarul annak is adnak kölcsönt, akiben mások már nem annyira bíznak. Ha nyáron belezuhanunk ebbe a kategóriába, akkor a nagy befektetési alapok, nyugdíjalapok, stb. szerte a világban automatikusan kiszállnak a magyar adósság finanszírozásából. Nem azért, mert sorosista ügynökök, hanem mert ez náluk a szabály, a tulajdonosaik pénzét nem tarthatják egzotikus és bizonytalan országok eszközeiben.

Hogy lehet ezt elkerülni, már azon túl, hogy a kormány végre kiszámítható és megbízható gazdálkodást folytat? Roppant egyszerű: meg kell állapodni az EU-val és szépen átvenni a felfüggesztett pénzeket. Milyen érdekes, valahogy mindig ide futunk ki! Nem kell korrupt féldiktatúrát csinálni. Újabb eredeti megállapítás a részemről, igen, én is unom hétről hétre leírni, elmondani, de hát nagyon mást nem tudok tenni. Ezen a ponton térjünk vissza a hazugságok súlyát tartó szerkezetre. Rossz hírem van, még ekkor sem fog meginogni. Lesz hitel máshonnan, sokkal drágábban, de majd kifizetjük mi, meg azok a cégek, akiket újabb körben húz le az állam valami nagyobb összegre, ez tavaly bevált, csak ebből majdnem 2000 milliárd folyt be.

Szóval gengszterkedéssel tovább üzemeltethető a rendszer, nem utolsó sorban azért, mert mindezeken túl, még mindig az EU része vagyunk és a befektetők is tudják, hogy az utolsó pillanatban nem hagynának minket bedőlni, ahogy a görögöket is megmentették, ennél sokkal rosszabb szituációban. Szóval még sokáig nézegethetjük a plafont.

Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó cikkek