Civilek a miskolci pályán – Farkas András jegyzete

Megosztás

A közkeletű vélekedés szerint a magyar ember mindenhol a kiskapukat keresi és ennek az egyedülálló jelenségnek leginkább a negyven év kommunizmus az oka. Legalábbis a CNN pár évvel ezelőtt ezt a magyarázatot találta erre az egyedülálló jelenségre. Továbbá azt is olvashatjuk ugyanebben a cikkben, hogyha bezársz három magyart egy szobába, négy politikai pártot fognak alapítani.

A Fidesz már évekkel ezelőtt felismerte azt az egyre nagyobbra nyíló kiskaput, hogy pártlogók nélkül egy hajszállal könnyebb választást nyerni. A választópolgárok elfáradtak a politikai csatározásokban, émelyegnek a narancs ízétől és a szegfű illatától. Ez egyszer honatyáink meghallották az emberek hangját és hátrahagyták a politikai szólamokat és “márkajelzéseket”. Gondoljunk csak Tóth-Szántai Józsefre – akinek független menetelése csupán pár hétig tartott -.

És így vált az ellenzék csodafegyverévé is a pártlogó nélküli kampány, ami kiválóan bevált a 2023-as, mindent elsöprő jászberényi győzelem esetén. Persze a semlegesség önmagában nem minden, hiszen az alföldi kisvárosban az ellenzék egységes kiállása is a recept része volt – ez pedig keményebb diónak bizonyul Miskolcon is.

Mi is beszámoltunk róla, hogy civil jelöltként, a Függetlenek a Szinva Városért Egyesület színeiben, logókat hátrahagyva indulnak az idei miskolci önkormányzati választásokon a Jobbik- Konzervatívok és a Momentum helyi politikusai.

Mindezt a szerdai sajtótájékoztatón jelentette be Badány Lajos, a Jobbik- Konzervatívok miskolci alpolgármestere és Szopkó Tibor, a Momentum helyi elnöke, aki ugyancsak Miskolc alpolgármestere. Szarka Dénes, a Jobbik miskolci elnöke pedig egy  Facebook-bejegyzésben írt erről és arról is, hogy ismét próbára teszi magát önkormányzati képviselőként – a bejelentésből szintén hiányzott pártja megnevezése és annak  logója.

Mi is állhat a hátterében ennek a hirtelen pálfordulásnak? Pontosan mi sem tudjuk, de tippelgetni érdemes. A listaállítás szabályai egyértelműen fogalmaznak arról, hogy szervezetek és pártok összefogása alapján hány százalékot kell elérniük az együttműködő szervezetnek ahhoz, hogy mandátumot szerezzenek onnan. Egy párt, vagy szervezet esetében a limit 5 százalék, kettő esetében 10, három vagy több párt esetében ez már 15 százalék.  Talán a civil mezbe bújt jobbikos és momentumos politikusok attól tartanak, hogy pártjaikról helyben ki fog derülni képtelenek megugrani ezeket a küszöböket?

Szarka Dénes a Jobbik-Konzervatívok, Szopkó Tibor pedig a Momentum miskolci elnöke, de Facebook-oldalukon semmi nyoma sincs egyelőre annak, hogy kiléptek volna a pártjaikból és civillé avanzsáltak, vagy bármilyen politikai színváltáson mentek volna keresztül. Sőt, arról sem olvashatunk, hogy időközben feloszlott volna a Jobbik–Konzervatívok és a Momentum helyi szervezete.

Szemünk legyen a pályán, még a végén a mezcsere sem kizárt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek