Médiazaj – Rózsa Péter jegyzete

Megosztás

A hírözön, a médiazaj elmossa a lényeget. Régi baja a szakmának, hogy egy-egy botrány, nagy hírértékű esemény tárgyalása már a harmadik, negyedik napon kezd távolodni a kiindulóponttól. Csak a lényeget, az okot felejtjük el sokszor.

Itt zajlik köröttünk a Magyar Péter-ügy, és már senki nem beszél arról, honnan is indult ez. Egy tinédzser halálától. Aki az intézetben elszenvedett szexuális abúzus után összeomlott, s véget vetett az életének.

A pedofil intézetvezetőt már azelőtt évekig békén hagyták, a nyomozás is elsőként eredménytelen volt. Majd, amikor már a tragédia okán megvilágosodtak az felelősök, utána jött a büntetés. Hogy az elkövető pedofil bűntársát egy máig átláthatatlan és indokolhatatlan játszmával mentesítették, és az ismert módon az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök aláírásával kegyelemben részesítették, már erről sem igen beszélünk, nemhogy az intézeti fiú haláláról.

Ami ráadásul – ilyen a mémek természete – egyre több helyen bukkan elő. Érdekes, szinte minden héten fény derül gyerekek inzultálására és többnyire nem a családokon belül, inkább az intézetekben. Ezeknek azonban ma már csak néhány órás figyelem jut, a nap végére lecsúsznak a futottak még hírek közé. Pedig. Ez az erkölcsi válság az igazán veszélyes, ez az, ami megmételyezi az életünket, emiatt olyan a közbeszéd, mármint olyan ocsmány és kegyetlen.

Persze, mondhatni, a lényeg, hogy az a kormány, amelyik évekig vizet prédikált, s mérhetetlenül sok bort ivott közben, lelepleződött és politikai válságba került. Vagy lassan oda jut. Csak ne felejtsük el, hol kezdődött. És hogy annak, annak a gyereknek a halálához milyen út is vezetett. Hogy azt az utat fel lehessen számolni – végre.

Rózsa Péter jegyzete a Klubrádió Esti gyors című műsorának 2024. április 11-ei adásában hangzott el.

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek