Barátja az Európai Bizottság a magyar embereknek, ráadásul a borsodiakat külön is kompenzálja

Megosztás

Az Európai Bizottság épületében, Brüsszelben is érzékelhető a bizalmatlanság a magyar kormány iránt, de ez láthatóan nem terjed ki Magyarország polgáraira. A sajtótérben a nyilvános interjúk mellett, számos nem idézhető háttérbeszélgetés is folyt a héten az európai parlamenti választások előtti utolsó fontos ülésen – amelyen a Borsod24 újságírója is részt vehetett.

A magyar kormány elérte, hogy hozzájusson a 10,2 milliárd euróhoz az ellene folyó jogállamisági eljárás lezárása előtt, ezzel viszont az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet megosztó döntés született 2023 decemberében, tehát a Bizottság döntése a befagyasztott források felszabadításáról nem tetszett az Európai Parlamentnek. A tagállamok megválasztott képviselői ugyanis hatékonyabb fellépést várnak el a magyar kormánnyal szemben.

Ám a pénzek befagyasztásának a magyar emberek életére is hatása van. Ami a kormánynak egyelőre nem fáj annyira – habár rendkívül magas a költségvetési hiány – az a magyar választópolgárok életében már rövid távon is érzékelteti hatását, ezt mutatja a csökkenő fogyasztás.

Kit sújtanak valójában a szankciók? Mind a Magyarországnak járó források folyósítása, mind a továbbiak esetleges zárolása újabb konfliktusokat és gazdasági hátrányt generál, amiből a kormány újabb kommunikációs tőkét kovácsol. Ha nem jön pénz Brüsszelből, akkor Brüsszel nem törődik a magyar emberek érdekeivel; ha jön, akkor Orbán Viktor legyőzte Brüsszelt.

A kormány mindenképpen belpolitikai tőkét kovácsol a helyzetből: továbbra is működteti a Brüsszel-ellenes narratívát, vagy egyéni sikereként könyveli el a pénzek felszabadításának tényét. Miközben Magyarország kormánya folyamatosan megszégyenül, nem akarja észrevenni, hogy perifériára szorult, aközben azt a közösséget – az európai országok közösségét – támadja, amelynek a tagja.

Hogy mégsem hazánk polgárainak üldözéséről van szó, az abból is látható, hogy 2023 decemberében a jogállamisági eljárás ellenére 10,2 milliárd eurót szabadított fel az Európai Bizottság a magyar állampolgárok érdekében.

A befagyasztott pénzek lehívását az Európai Parlament nem tartotta helyesnek, mert ők – a bizottsággal szemben – nagyobb szigort várnak el a magyar kormánnyal szemben. Szóval nem csak Magyarországot sikerült megosztania a FIDESZ-KDNP kormánynak, de az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet is. Ez nem érdem, inkább szégyen.

Míg korábban a klímapolitika prioritást élvezett, a covid és az orosz–ukrán háború kitörésével hátrébb sorolódott. Több brüsszeli szakértő és Cseh Katalin (az Európai Parlament képviselője) is elmondta a magyar sajtó képviselőinek, hogy a ciklus második felében: a béke, az EU globális súlya és a tagállamok versenyképessége, a demokrácia lépett a klímaváltozás ügye elé. A klímapolitika további súlya nagyban függ a júniusi választás eredményétől.

A környezetért folytatott harc sokak számára állásvesztéssel jár, hiszen az új energiahordozókra és technológiákra való átállás áldozatokat követel. Az áldozatoknak kompenzáció jár, főként a súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő régióban élőknek.

Az Igazságos Átmenet Alap elő fogja segíteni az európai zöld megállapodás végrehajtását, amelynek célja, hogy az EU 2050-ig klímasemlegessé váljon. A zöld átállás hatásait kompenzálják tehát Borsod, Heves és Baranya megyei településeken, ahol munkahelyek szűnhetnek meg a bánya, a cement- vagy a mészgyár bezárása miatt. Az EU célja a károsanyag-kibocsátás, a környezetszennyezés csökkentése, azaz a klímasemlegesség. Ezen a területen minden tagállamnak vállalásokat kellett tennie. A fosszilis helyett megújuló (nap-, szél-, hő-) energiaforrásokra épülő ipar fejlesztéséhez.

Európai Parlament, The Place du Luxembourg

A magyar kormánynál tehát még a „brüsszeli bürokraták” is fontosabbnak tartják az tanárok béremelését, ők ugyanis a következő ciklus végéig (2030-ig) elősegítik a magyar fiatalok előmenetelét azzal, hogy a tanárokat próbálják megtartani, továbbá számukra is vonzóvá tenni a pályát.

Felpezsdült az élet az Európai Bizottság épületében, hiszen 2024. június 6-9. között dől el az európai parlamenti mandátumok sorsa és az európai pártcsaládok képviselőinek az aránya. Magyarországon június 9-én lesznek a választások, mi magyarok az önkormányzati és az EP-képviselőkre egyazon napon szavazunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek