Újabb vasútvonalakat zárna be a minisztérium, Miskolc is érintett

Megosztás

Nyilvánosságra került egy levél, amelyre a Közlekedő Tömeg hívta fel a figyelmet. A Miskolc-Tornanádaska vasútvonalon is megszüntetnék a közlekedést, ahogy az elmúlt másfél évben számos más BAZ megyei vonallal is megtették.

A részletekről a Közlekedő Tömeg tájékoztatta a Borsod24 szerkesztőségét. A minap az iho.hu nyilvánosságra hozott egy levelet, melynek tanúsága szerint újabb vasútvonalakat tervez bezárni az Építési és Közlekedési Minisztérium, s bár a tárca tagadja a levél valódiságát, nem zárható ki annak valódisága. A tervezet szerint nyáron az alábbi vasútvonalakon állítja le a miniszter a közlekedést:

  • 4. Nyergesújfalu-Komárom
  • 14. Csorna-Pápa
  • 23. Zalaegerszeg-Rédics
  • 35. Kaposvár-Siófok
  • 66. Villány-Mohács
  • 94. Miskolc-Tornanádaska
  • 106. Debrecen-Nagykereki
  • 127. Gyoma-Szeghalom

Miközben úgy tűnik, a minisztériumban újabb vasútvonal-bezárásokat készítenek elő, rezegnek a szekrényekben a csontvázak, ugyanis a tavalyi bezárási hullám is szabálytalanul, a magyar személyszállítási törvény és az európai uniós közszolgáltatási rendelet megszegésével történt. A napokban a Közlekedő Tömeg Egyesület által indított eljárás során a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kötelezte a Volánbuszt: adják ki a bezárt vasútvonalakon közlekedő vonatpótló buszok üzemeltetési szerződéseit, ám ennek a NAIH felhívására sem tettek eleget, ezért a Hatóság honlapjának szégyenfalára kerültek, illetve a döntés bíróságon is támadhatóvá vált.

A szaktárca titkolja továbbá azokat a hatástanulmányokat is, melyek (ha egyáltalán készültek) igazolnák: a tavalyi vasútbezárások sem az utasoknak nyújtott szolgáltatás színvonalában, sem környezeti hatásukat tekintve nem okoznak kárt; ezek elkészítése jelen esetben törvényi kötelesség. A Közlekedő Tömeg Egyesület az ügyben további jogi lépéseket tesz, illetve a fejleményekről tájékoztatja az Európai Bizottságot, akik a KT korábbi bejelentése alapján már vizsgálatot indítottak az ügyben az uniós versenyszabályok megszegése miatt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek