Ilyen az, amikor a Fidesz aggódik a törvényességért és a demokráciáért

Megosztás

Meglepő dolgot tapasztalhatnak azok, akik figyelemmel kísérik a miskolci közéleti, politikai folyamatokat. Az elmúlt hetekben a Fidesz hirtelen a törvényesség legnagyobb őre és védelmezője lett, legalábbis így állítják be magukat.

Az elmúlt hetekben egyre hevesebb vita bontakozik ki a miskolci Fidesz egyik előterjesztése kapcsán. A napjainkba helyben ellenzékbe szoruló párt a saját, még 2012-ben elfogadott rendeletét módosítaná. A rendelet kimondja hogy “a polgármester jogosult a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságát utasítani, intézkedését igényelni”. Ez lehetőséget ad a polgármesternek a tagvállalatok ügyvezetőinek kinevezésére, visszahívására – ezt adnák a közgyűlés kezébe a mostani indítvánnyal. De egy másik helyen is módosítanának: a Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottság gyakorolná a tagvállalatok fölötti jogokat a jövőben.

A javaslat azonban nem felel meg a  Polgári Törvénykönyvben foglaltaknak Ignácz Dávid jegyző szerint. A jogsértés pedig sérti az önkormányzat érdekeit. A kormányhivatal ezzel nem értett egyet, ezért a javaslatot meg kell majd tárgyalnia a közgyűlésnek. Amennyiben a DK segítségével sikerülne a Fidesznek elfogadnia a módosítást, az megbéníthatná a város működését.

A folyamatban egyelőre ott tartunk, hogy a Fidesz folyamatosan törvénysértést kiállt és aggódik a demokrácia miatt. Az eset külön pikantériája, hogy Hollósy András a kormánypártok helyi politikusa és Tompa Sándor a DK politikusa szinkronban vádolják ugyan azzal a polgármestert. Lényegében mindketten szóról szóra ugyan azt mondják: „Megbukott a demokrácia Miskolcon”.

A kormánypártok azonban nem mindig ennyire érzékenyek a demokráciát érintő kérdésekben. Bizonyára mindenki emlékszik meg azokra a képsorokra, amikor Nyakó István az MSZP politikusa a vasárnapi boltzár kapcsán szeretett volna népszavazási kezdeményezést beadni. Ez a kísérlet azonban sikertelennek bizonyult, mert büntetett előéletű kopaszokkal állták útját és testi erővel tartották vissza attól, hogy éljen demokratikus jogával. Az esetről így számolt be akkoriban a 24.hu

A Fidesz-KDNP-t a törvényesség akkor sem zavarta, amikor a pedofil bűncselekmények elősegítése miatt törvényesen elítélt K. Endrének kegyelmet adott Novák Katalin köztársasági elnök. A családbarát kormány ezzel egy olyan veszélyes embert engedett szabadon, aki gyermekek szexuális zaklatását próbálta eltitkolni, adott esetben az áldozatok lefizetésével, azért, hogy a felettese érdekeit és vágyait kiszolgálja. Az eset kapcsán egyébként tüntetést is szerveznek Varga Judit és Novák Katalin ellen.

Hosszasan lehetne sorolni azokat az eseteket, ahol a Fidesz nem volt ilyen érzékeny a törvényességre és a demokráciára. Nem véletlen az sem, hogy az Európai Unió visszatartja a Magyarországnak járó forrásokat, hiszen úgy vélik, hogy azok jelentős részét ellopják, például különböző lombkorona sétányok kapcsán. Azt is sérelmezi az Európai Unió, hogy Magyarországon nem biztosított a hatóságok függetlensége és a törvényesség betartása és betarttatása, ezért fogalmaztak meg egy példátlanul hosszú listát, amelyeket a magyar kormánynak meg kell valósítania ahhoz, hogy valamelyest visszatérjen az ország a demokratikus, törvénytisztelő, jogállami útra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek