Sportolók és műsorvezetők a politikai pályán – Nem egyedi a miskolci eset

Megosztás

A Miskolcon élők pár héttel ezelőtt tudták meg, hogy egy jól ismert rádiós műsorvezetőt indít a Fidesz a miskolci polgármesteri székért. Nem egyedi esetről beszélünk, a kormánypárt több településen próbálkozik hasonló alakváltozással, így történhet meg, hogy sportolók és ismert közéleti arcok köszönnek vissza a kampány plakátokról és a mindent elárasztó Facebook-hirdetésekből. Vajon mi a célja ennek az új trendnek? Lejárt a politikusok ideje?

A Telex annak járt utána, hogy melyek voltak a jobboldal legmeglepőbb választásai és hogy mi lehet a háttérben meghúzódó politikai stratégia, ami leginkább az ellenzéki városokat érinti és egyáltalán nem új keletű jelenség. Bebes István volt kosárlabdázó 22 éve Körmend polgármestere, Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász 13 évig vezette Győrt, míg az olimpiai bajnok párbajtőrvívó Schmitt Pál egészen a köztársasági elnöki posztig jutott.

A Pest vármegyei Gödön már kipróbálták a receptet és bevált. Ugyanis a helyben népszerű, papíron független olimpiai bajnok kajakost, Kammerer Zoltánt indították az időközi polgármester-választáson és elsöprő fölénnyel nyerte el a választók szimpátiáját.

Ezen felocsúdva idén a Fidesz–KDNP II. kerületi polgármesterjelöltjeként Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakost indítja a júniusi önkormányzati választásokon. A sikeres sportoló számára teljesen idegen terep a politika, de mivel az elmúlt öt évben azt tapasztalta a II. kerületben, hogy “valódi munka helyett csak látványpolitizálást folytat az ellenzéki vezetés”, ezért készen áll a változásra.

Úgy tűnik, hogy az olimpiai bajnok sportolók képesek lehetnek megteremteni azt az egységet egy településen vagy választókerületben, amit a pártpolitikusok nem tudnak. A hétköznapi embereken túlmutató sportolói teljesítményüket pártoktól függetlenül mindenki elismeri, és olimpiai eredményeiket minden magyar kicsit magáénak is érzi, így megvan a közösség érzése, a szimpátiát pedig már könnyen lehet szavazatokra váltani.

A miskolci “független” polgármesterjelöltről sem tartott sokáig, hogy fellibbentsék a fátylat. Bár a februári bejelentés túl nagy meglepetést nem okozott a helyieknek, hiszen a friss politikus korábban is szívesen mutatkozott fideszes szereplők oldalán.

„A miskolciakért, a miskolciaknak rádióztam. Mert a szenvedélyem Miskolc!” – írja bemutatkozásában Tóth-Szántai József. És hogy miként illeszkedik az olimpikonok sorába a rádiós? Hát úgy, hogy a 2019-es választások óta Miskolc is ellenzéki város lett, így be kell vetni a “csodafegyvert”.

Ahogyan azt a Telex is felidézi, Veres Pál, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi igazgatója az ellenzéki pártok polgármesterjelöltjeként több mint 14 százalékponttal előzte meg fideszes kihívóját, a város volt jegyzőjét, Alakszai Zoltánt. Veres újrázna, de még nem állt be minden párt mögé, a DK és az LMP inkább Hegedűs Andrea országgyűlési képviselőt jelölné.

Szegeden is egy helyi médiában ismert személyt indít a Fidesz. Fülöp László korábban a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójában dolgozott szerkesztőként és műsorvezetőként, egy ideig a CNN magyar nyelvű hírmagazinjában is volt műsorvezető. Jelenleg kommunikációs tanácsadóként, és egy cég kommunikációs vezetőjeként dolgozik. Botka 2002 óta minden választást megnyert Szegeden, eddig a legjobban 2010-ben tudta megszorongatni az éppen aktuális kihívója, a fideszes B. Nagy László.

A kormánypárt hasonló taktikát választott Ráckevén is, ahol Szebeni Istvánt jelölték polgármesterjelöltnek. Ő korábban a közmédia híradósa volt, ahonnan egy elejtett káromkodás miatt menesztették 2013-ban. 

A teljes cikk a Telex oldalán olvasható.

Fotó: Tóth-Szántai József Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek