Fekete ikerbáránykák születtek a Miskolci Állatkertben

Megosztás

Ezúttal nem a politikai körökből érkeztek a fekete bárányok, hanem a Miskolci Állatkert látványosságai gyarapodtak. Jelenleg öt bébi tekinthető meg a vadasparkban, köztük egy fekete ikerpár.

Öt kicsi fekete báránnyal bővült a Miskolci Állatkert racka állománya. Négy anyajuh ellett. Az egyik jerkének fekete ikrei születtek, ami nem ritkaság. Jelenleg nagyon kell küzdeniük a gondozóknak, hogy az anya mindkettőt etesse. Egyiket eleinte nem engedte magához, ezért a jerkét naponta ötször-hatszor megfogják és odaviszik a kicsit, úgy etetik.

Az anyja által mellőzött fekete bárány nagyon szelíd, úgy a gondozóihoz nőtt, hogy alig tudják magukról leválasztani.

A Miskolci Állatkert tanyaházában a debreceni tenyésztőknek köszönhetően, a rackák mindkét színváltozata, a fehéret és a feketét is megtalálható. Az új fekete bárány is vidáman ugrándozik miskolci fajtársai körében február óta.

Sok látogatót csábít az állatkertbe, hogy megszemlélje és lefotózza. Az állatkert első húsz újszülöttje mindig a bárány, a tavalyi év elején is így volt.

Hamarosan megszületnek a kiskecskék is, akiket majd a látogatók meg is simogathatnak. Most a háziállatok születésén van a sor a Miskolci Állatkert tanyaházában.

Családjuk körében cseperednek a barikák (Fotó: Veres Pál Facebook)

A juh élénk vérmérsékletű, büszke járású fajta. Szaporítása kapcsán érdekes adalék, hogy a juhok pároztatása gondosan, előre elkészített program alapján háremben történik. Ennek nagysága 40-60 anyajuh háremenként.

A rackajuh fajta gyökerei a Kr.e. 4. évezredig, Mezopotámia területére nyúlnak vissza, ezért lehet, hogy az időjárás viszontagságaival, a mostoha tartási körülményekkel szemben igen ellenálló faj.  A mezopotámiai felfelé álló, egyenes szarvú gyapjas juh lehetett a mai racka őse. De, hogy mikor és hogyan került onnan az első juhfajta a Kárpát-medencébe, arra vonatkozóan csak elméletek léteznek. Különlegessége a pörge szarv, amelyet nem csak a kosok, de az anyajuh is büszkén visel.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek