Hogyan lehet gyógyítani az aranyerességet?

Megosztás

Sajnos napjainkban egyre több ember érintett: az aranyeresség népbetegséggé vált. Sokan szégyellik bevallani, hogy szenvednek a tünetektől, ezért nem is fordulnak orvoshoz, pedig ez a legrosszabb, amit tehetnek. Az aranyér ugyanis gyógyítható! Bemutatjuk a lehetőségeket.

Aranyér és a házi gyógymódok

A legtöbb ember házi gyógymódok alkalmazásával próbálja meg elmulasztani az aranyér tüneteit kezdetben, holott ez nem egészen jó megoldás. Ha megjelennek a tünetek, keressünk fel inkább egy proktológust: a Dr. Bánfalvi Aranyér Központba bejelentkezni telefonon és interneten keresztül is lehet.

Jobb, ha orvoshoz fordulunk, mert gyakori, hogy az aranyeresség mellett más végbéltáji betegségek is jelen vannak, így pedig hiába is próbálnánk kezelni magunkat, nem fogunk sikerrel járni. Az idő pedig halad, a tünetek súlyosbodnak, és akár a műtét is elkerülhetetlen lesz!

Ha egy olyan helyre jelentkezünk be, ahol többéves tapasztalattal rendelkeznek az orvosok, maximálisan odafigyelnek a betegekre és egyénre szabott gyógymódot javasolnak, akkor nincs mitől tartanunk.

Aranyér kezelése műtét nélkül

Igen szerencsések vagyunk, ha időben lépünk, és még műtét nélkül javulás érhető el: ha belső aranyerünk van, akkor sok esetben a modern orvoslással megoldható a probléma. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban például gumigyűrűzést (Barron-ligatura) alkalmaznak az állandó előeséssel nem járó aranyér esetében, amelyet bizonyos esetekben infravörös égetéssel (fotokoaguláció) egészítenek ki.

Ezek pár beavatkozást jelentenek, de nem kell többhetes táppénzre mennünk, és lényegében az életvitelünket sem befolyásolják. Kissé kellemetlen lehet a kezelés, de nem fájdalmas.

Az eljárás során azon a helyen, ahol nincs fájdalomérzet, gumigyűrűbe húzzák az aranyeret, amely így elfonnyad, majd 3-4 nap alatt a széklettel lelökődik. Egy-két hónapon belül elérhető a teljes gyógyulás.

Aranyeres műtétek

Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy a belső aranyér kezelése műtét nélkül már nem megoldható, akkor olyan gyógymódot javasol, amely számunkra a legmegfelelőbb: ez lehet ambuláns, de altatásos műtét is. Az előbbi esetében nincs szükség arra, hogy befeküdjünk a kórházba. Az egynapos sebészeti műtét kissé bonyolultabb, nem minden esetben javasolják.

A lézeres aranyeres műtét lehet még jó megoldás: a modern eszközökkel végzett operáció nem fájdalmas, és sokkal rövidebb általa a gyógyulási idő. Ha több, nagyobb aranyér van, azt lézerekkel zsugorítják: vágás nélkül kíméletesebb ez a módszer a hagyományos műtétnél. Csupán pár napi munkakiesést jelent az egész, bár a duzzanat itt is megmaradhat hetekig, azonban mindez csak enyhe kellemetlenséget jelent, a feladatainkat ugyanúgy el tudjuk látni.

Egy a lényeg: mi magunk ne kísérletezzünk hosszasan a gyógyítással, hiszen még az sem biztos, hogy valóban aranyér okozza a panaszainkat. Ha fájó, viszkető érzést tapasztalunk a végbél tájékán, duzzanatot észlelünk, keressünk fel egy proktológust! Ő a legjobb tudása alapján eldönti majd, melyik kezelési mód számunkra a legmegfelelőbb!

Kapcsolódó cikkek