Megállt a népességfogyás 2023-ban Miskolcon

Megosztás

Hosszú évek óta jelentős népességfogyással néz szembe Miskolc és gyakorlatilag az egész ország. Tavaly az élve születések száma és a halálozások száma szinte megegyezett, így évek óta először nem volt számottevő népességcsökkenés Miskolcon. A statisztikában az elvándorlás és a bevándorlás nem szerepel, így az a végleges számokat módosíthatja.

A Minap.hu a miskolci önkormányzat jegyzői hivatalától kérte ki a 2023-ra vonatkozó születési és halálozási adatokat. A megküldött számokból kiderül, hogy a tavalyi évben összesen 3914 újszülöttet anyakönyveztek. A tendencia alapvetően lassú csökkenést mutat, hiszen 2019-ben még 4500 újszülöttet anyakönyveztek Miskolcon. Ugyanakkor a szám 2022-re 3900-ra csökkent, így a tavaly előtti adathoz viszonyítva valamelyest emelkedett a születések száma. Ebből még a következő évekre nem érdemes következtetéseket levonni, de az, hogy megállt a csökkenés bizakodásra adhat okot.

A jegyzői hivatal hangsúlyozza: a számok értékelésekor figyelembe kell venni azt is, hogy a születések és halálesetek statisztikája nemcsak a miskolci lakosokra vonatkozik, hanem a Miskolcon születettekre és az itt elhunytakra is. A számadatokat nagyban befolyásolja például a vármegyei központi kórház ellátási körzete.

Így érdemes néznünk a 2023-ban anyakönyvezett 3988 halálesetet. A halálesetek számát tekintve jelentős csökkenés tapasztalható a korábbi évekhez viszonyítva. Ebben feltehetőleg jelentős szerepet játszik az, hogy véget ért a pandémia. A járvány időszakában, tehát 2020-2022 között a halálozások száma meghaladta a 4800-at évente.

Miskolcon 2023-ban 724 házasságkötést tartottak, és három bejegyzett élettársi kapcsolatot anyakönyveztek. Az előző évekhez képest itt is csökkent a szám: 2019-ben és 2020-ban még ezer feletti volt a házasságkötések száma, 2021-ben és 2022-ben már becsúsztunk a léc alá a 980 házasságkötéssel.

A hivatal szerint a házasságkötések számának csökkenése nem olyan jelentős mértékű, hogy ennek különösebb okát kellene keresnünk. Ha van is ilyen ok, azt társadalmi, szociológiai és gazdasági szempontú vizsgálódás tárhatná fel.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek