Ritka és különleges csöppséggel találkozhattak a Miskolci Állatkert látogatói

Megosztás

A Miskolci Állatkert Pünkösdkor is várta a látogatókat, akik egy igazán különleges, április végén született kúszósüllel is találkozhattak.

A hazai állatkertek között igazi kuriózumnak számít, hogy szaporodik ez a faj. Korábban is csak Miskolc büszkélkedhetett azzal, hogy ez a különleges rágcsálófaj utódokat nevelt a helyi állatkertben. Külön öröm a gondozók számára, hogy három év kihagyást követően idén újra született egy kölyök a kúszósülök kifutójában – írta honlapján a Miskolci Állatkert. 

“Az észak-amerikai kúszósül utóda mintegy 7 hónapos vemhesség után, nagyon fejletten jön a világra. Az április utolsó napjaiban született egyedről megtudtuk, hogy az állatkert jelenlegi kúszósül párjának ő az első kölyke. A gondozók az első vizsgálatok során azt is megállapították, hogy az újszülött egy hím és a Forest nevet adták neki.

A kúszósül nagyon fejletten jön a világra, Forest már az első napon is próbált a fára felkapaszkodni. A szülei jellegzetességét képező, a fekete szőrméjük alatti tüskék is nagyon korán, alig pár órásan már védelmet jelent az utód számára. A természetben a nőstény szinte kizárólag éjszaka keresi fel a kölyköt, hogy anyatejjel táplálja, az állatkertben azonban természetesen napközben is gyakran követi anyját az utód.

“Habár a szinte egész Észak-Amerikát magába foglaló elterjedési területén gyakori állatfajnak számít – egyes helyeken, mint gazdasági kártevő, létszámát gyérítik is – állatkertekben azonban ritkának számít: a nyilvántartások szerint Európában alig több, mint 40 állatkertben, Magyarországon pedig csak a Miskolci Állatkertben lehet velük találkozni. A korábban állatkertünkben nevelkedett kúszósül kölykök közül volt, aki Lengyelországba vagy éppen Szlovákiába, míg mások Németországba vagy Franciaországba kerültek. A most világra jött kölyök a nyári hónapokat természetesen még anyja mellett tölti, azt követően azonban ő is elköltözik majd egy másik állatkertbe” – árulták el a Minap.hu-nak. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek