Amit nem árt tudni a KRESZ vizsga előtt

Megosztás

Mi mindent célszerű tudni annak érdekében, hogy minél kedvezőbb eséllyel sikerüljön teljesíteni a jogosítványszerzéshez szükséges KRESZ vizsgát? Hogyan néz ki egyáltalán maga a vizsga, mennyibe kerül, és mik a lehetőségek, ha mégsem sikerül elsőre?

Ezeken a kérdéseken megyünk majd végig a bejegyzés keretei között. Őszintén bízva abban, hogy ebben a formátumban hozzá tudunk járulni a sikeres felkészüléshez.

Miről is szól, és hogyan is néz ki a KRESZ vizsga a gyakorlatban?

A KRESZ vizsga lényege annak a tudásnak a felmérése, hogy sikerült-e minden szükséges ismeretet elsajátítani a közlekedést illetően. A cél, hogy csak olyan személyek vezethessenek autót, akik tisztában vannak a szabályokkal, és be is tartják azokat.

Amikor tehát a LikeDrive autósiskola jogosítvány árai között az elméleti oktatásra vonatkozó szekció tanulmányozása történik, ezt érdemes észben tartani. Az elmélet lényege, hogy a gyakorlat közben már ne kelljen a szabályokon túl sokat gondolkozni.

A KRESZ vizsga egyébként személyes jelenlét mellett történik, az illetékes hatóságok vizsgatermeiben. Számítógépen kell kitölteni egy tesztet. Amint a teszt véget ért, a szoftver automatikusan jelzi a vizsga sikerességét, vagy ellenkező esetben a sikertelen próbálkozást.

Mi minden kellhet a KRESZ vizsga sikeres teljesítéséhez?

Először is nyilvánvaló, hogy a KRESZ szabályainak a minél pontosabb ismerete szükséges. Beleértve a táblák jelentését, a közlekedés szabályait, a különféle szituációs feladványokat, illetve a felmerülő kérdések ismeretét.

A felkészülés első állomása ezeknek a szabályoknak a tanulmányozása és memorizálása. Erre mindenképp szükség van, hogy kialakuljon egy egészséges megértés a KRESZ szabályokra vonatkozóan.


Következő lépésként jöhet a gyakorlás. Korszerű szoftverekkel rengeteg alkalommal lehet ugyanis modellezni a vizsgahelyzeteket. Minél nagyobb arányban sikerül teljesíteni a próbafeladatokat, annál kedvezőbbek lehetnek a teljesítés esélyei.

Mennyibe kerül, és mi a teendő, ha nem sikerül a vizsga?

A KRESZ vizsga díja a cikk megírásának pillanatában 4600 forintba kerül. Érdemes vele úgy kalkulálni, hogy a jogosítvány megszerzéséhez vezető út elméleti részeként akár a tantermi, akár az e-learning képzés anyagi vonzatával is számolunk.

A cél ugyanis nem lehet más, minthogy lehetőség szerint első alkalommal sikerüljön teljesíteni magát a vizsgát. Persze akkor sem történik katasztrófa, ha a vizsgadrukk vagy egyéb okok miatt nem sikerül elsőre a teljesítés.

Ilyenkor lehetőség van jelentkezni újabb vizsgára. Célszerű levonni a tanulságokat, és őszintén felmérni, hogy miért nem sikerült a dolog első körben. Aztán pedig nincs mese, tovább kell lépni, és újra megpróbálni. Az esetek döntő többségében ugyanis arról van szó, hogy megfelelő felkészülés mellett előbb vagy utóbb összejön a dolog. Hajrá, sok sikert a megvalósításhoz!

Kapcsolódó cikkek