Elképesztő, mennyi káros anyag és veszélyes baktérium van a cipőink talpán

Megosztás

Ezért tesszük nagyon helyesen, ha hazaéréskor vagy vendégségben egyből lekapjuk magunkról.

Egy környezetkémikusokból álló csapat tíz évig vizsgálta az otthonunkba kerülő szennyeződéseket, és arra a következtetésre jutottak, bármilyen talajon is járunk, legyen az természetes vagy városi, komoly kórokozók, akár fertőző betegségek baktériumai is rátapadhatnak a cipőtalpunkra – írja az Index.hu.

A VEGYÉSZEK 35 ORSZÁGBAN AZONOSÍTOTTÁK ÉS TESZTELTÉK AZ OTTHONOKBAN TALÁLT KÁROS ANYAGOKAT, ÉS EGY MEGLEHETŐSEN HOSSZÚ LISTÁT KÉSZÍTETTEK: MIKROMŰANYAGOK, IPARI, HÁZTARTÁSI ÉS ÉLELMISZER-CSOMAGOLÓ TERMÉKEK VEGYI ANYAGAI ÉS MÉG RADIOAKTÍV RÉSZECSKÉK IS BEJUTNAK A HÁZBA A CIPŐNKÖN KERESZTÜL.

De ha ez nem lenne elég: Jonathan Sexton, az Arizonai Egyetem környezetvédelmi mikrobiológusa és kutatója szerint az átlagos cipők négyzetcentiméterenként több százezer baktériumot szállítanak mindenfelé. Bizonyos kutatási mintákban szinte minden cipőn felfedezték a bélsár baktériumát, az E. colit, aminek ugyan számos típusa ártalmatlan, de egyes törzsei súlyos hasmenést, húgyúti fertőzéseket és akár agyhártyagyulladást is okozhatnak.

Más tanulmányok Staphylococcus aureus baktériumot (sok törzse antibiotikum-rezisztens és a legyengült szervezetben vérmérgezést, tüdőgyulladást, szívbillentyű-gyulladást is okozhat) és Clostridium difficile baktériumot (az álhártyás vastagbélgyulladás kiváltója) is találtak. A mintavételezett háztartásokban a cipőkön több C. diff. baktérium volt, mint akár a vécében.

De a cipőkkel a beltérbe juttatott baktériumok mennyisége általában nem elég ahhoz, hogy egy egészséges ember lebetegedjen. Az ép szervezetnek több ezer mikrobával kell érintkeznie egyetlen veszélyes baktériumtörzsből, hogy valóban megfertőződjön. Ráadásul a legtöbb ember nem tölt sok időt a padlón, ahol a cipőbaktériumok élnek.

via Index.hu

Kapcsolódó cikkek