Miskolc és Pécs együtt a klímavédelemben

Megosztás

A Miskolci Egyetemmel, a HÁRFA Alapítvánnyal, civilekkel és gazdasági szereplők bevonásával indul el Miskolc és Pécs a klímasemlegesség és az energiahatékonyság útján, ugyanis 180 millió forintnyi euró érkezet az Uniótól erre a célra.

Mint minden nagyobb város, így Miskolc is sajnos élen jár a közlekedésnek köszönhető rossz levegőminőségben, de sok értékes zöldterülettel is rendelkezik, ami csökkenti a környezetszennyezést.

A klímasemlegesség mint cél a károsanyag-kibocsátás csökkentését és ezzel párhuzamosan az energiahatékonyság (például villamos áram vagy hőenergia) hatékony felhasználását jelenti.

Miskolcon a Győri kapu lesz az a városrész, amelyik 2024-2026 között fejlődhet, tehet előre néhány lépést a energiahatékonyság és a klímasemlegesség irányába.

Vagyis Miskolc és Pécs egy-egy városrésze kevésbé lesz környezetszennyező, tehát cselekedni fog a klímavédelem érdekében.

Az EU által támogatott MODENT-projekt eredményeként egy sokkal élhetőbb és zöldebb város(rész) formálódhat újjá a miskolciak szeme előtt. A szebb környezet további ösztönzőerőt jelenthet a klímatudatosság növelésére. Azaz: fogyassz kevesebb vizet és villamosenergiát, csökkentsd a károsanyag-kibocsátást mind a közlekedés, mind a háztartási hulladék terén.

Hogy hogyan lehet tenni a környezetünkért hatékonyan? Az a helyiek, a civil szervezetek és a szakemberek véleménye alapján formálódhat.

Hatékony eredményeket lehet elérni az épületenergetikai rendszerek korszerűsítésével; a közlekedés fejlesztésével; a tömegközlekedés vonzóvá tételével, a zöldfelületek növelésével és dúsításával. Hosszútávon fontos az edukáció is, a fogyasztói szokások megváltoztatása, a szelektív hulladékgyűjtés tudatosítása és az újrahasznosítás szorgalmazása.

Mindezekben járhat élen Miskolc és Pécs a MODENT, azaz „Az energiaátállási útvonalak modellezése Pécsett és Miskolcon” projekt keretében.

Miskolc Részvételi Programjával összhangban a terv végrehajtása során nagy hangsúlyt fektet a lakosság bevonására, a közös tervezésre és megvalósításra. Széleskörben elérhetők lesznek az információk, a digitális felületeken túl erre a célra külön irodát is nyitnak; szerveznek továbbá workshopokat és lakossági tanácsadást.

A 2024 májusában induló kísérleti program időtartalma két év, Miskolcon a Győri kapu városrészben. Amennyiben meglesz a hatékony recept, akkor azt majd tovább lehet adni, kiterjeszteni a város egész területére.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek