LMP: Ne vágják ki a Bükkerdőket

Megosztás

Az LMP azt követeli, hogy fejezzék be a Bükkben az évszázados fák kivágását. A párt ezért határozati javaslatot nyújt be a parlamenthez, amely a bükkerdők és az őshonos fafajú erdők védelmét rögzítené.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtöki online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: politikusaink Lillafüred mellett személyesen tapasztalták az erdőirtást fokozottan védett természeti területen. A barbár pusztítást azt is jelzi, hogy még a nemzeti park jelzőtábláját is kivágták és a kivágott fatörzsek mellé tették – mondta és bemutatta az erről készült fotót.

Meg kell állítani a fakivágást és természetpusztítást – jelentette ki. A kormány részéről tudatos szándék mutatkozik a bükkerdők kivágására. Mintha attól tartanának, hogy a fákat a klímaváltozás egyébként is kipusztítja, ezért amíg gazdasági értéket képviselnek, meg kell tőlük szabadulni – fogalmazott.

Az LMP ezzel szemben azt vallja, hogy meg kell védeni a bükkösöket, mert hatalmas környezeti értéket képviselnek, ahogy a más, őshonos fajtájú erdők is. Megtiltanánk a gazdasági fakitermelést a védett vagy fokozottan védett bükkerdőkben, ezeket a területeket erdőrezervátumként lehetne kezelni – rögzítette.

Kanász-Nagy Máté utalt arra az uniós normára, amely szerint a védett erdők 15 százalékát ki kellene vonni a gazdasági fakitermelés alól. Közlése szerint ma Magyarországon kétmillió hektár erdő van, ennek hivatalosan a fele védett. Az uniós norma alapján a védelem 150 ezer hektárt érintene, ezzel szemben alig 13 ezer hektár erdőrezervátum van, és ezek is nagyon széttagoltan, 63 helyszínen találhatók – mondta.

A teljes sajtótájékoztatót itt tekinthetik meg:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek