Ismerje meg BAZ megye legesélyesebb ellenzéki képviselőjelöltjeit és kormánypárti ellenfeleiket!

Megosztás

Idén országgyűlési választásokat tartanak hazánkban, a 2022-es voksolásokra április harmadikán kerül sor. Az eseményre készülve összegyűjtöttük a leglényegesebb információkat a megye közös ellenzéki jelöltjeiről és kormánypárti ellenfeleikről.

BAZ01

A megye 1-es számú választókerületében az előválasztást Szilágyi Szabolcs nyerte, így ő mérkőzhet meg a Fidesz képviselőjével, Csöbör Katalinnal. Szilágyi közel egy évtizede aktív közszereplő. Politikai tevékenységét a Jobbik Ifjúsági Tagozatában kezdte, melynek megyei, sőt országos elnöke is volt. Önkormányzati képviselőként 2014 óta képviseli a miskolciakat, 2014-ben és 2019-ben is a 6-os választókerületben (Avas) győzte le fideszes ellenfelét és szerzett mandátumot.2018-ban a Miskolci Egyetemen történész diplomát szerzett. Tanulmányai és közéleti tevékenysége mellett a Magyar Honvédség önkéntes műveleti katonájaként is szolgál.

Csöbör Katalin kormánypárti jelölt szintén a Miskolci Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait és kulturális antropológus diplomát szerzett. 10 évig egy textilipari vállalkozást vezetett Alsózsolcán, majd 2010-ben országgyűlési képviselővé választották. Azóta is ő képviseli a körzet lakóit, immár negyedik ciklusára készül.

A körzetben nagy küzdelem várható, hiszen 2018-ban mindössze 127 szavazattal kapott ki tőle Jakab Péter, a Jobbik jelöltje. Valószínűleg Csöbör Katalin is érzi, hogy szoros verseny várható, hiszen a napokban látott napvilágot a hír, miszerint több százezer forintért igényelt kampányeszközöket.A képviselőasszony körüli botrányok azonban folyamatosak,a napokban Juhász Péter, az Együtt korábbi elnöke is készített egy videót a Csöbör Katalinhoz kapcsolódó gyanús esetekről. A videó itt tekinthető meg.

BAZ02

A kettes számú körzetbenkiélezett küzdelemben nyerte meg az előválasztást Varga László.

Az MSZP-s politikus rutinosnak mondható, hiszen többször indult már a körzetben képviselőjelöltként, sőt 2014-ben le is tudta győzni a Fidesz jelöltjét. Varga a Miskolci Egyetemen végzett jogászként, 2002 és 2010 között önkormányzati képviselőként képviselte a miskolciakat, 2010-től pedig országgyűlési képviselőként szolgálja a körzet lakóit.

Sokáig kérdéses volt, hogy ki lesz az ellenfele. A körzet jelenlegi képviselője Hubay György, akinek az elmúlt négyéves munkájáról nem sokat lehet tudni. Valószínűleg ezt a Fideszben is érezték, ezért Hubay helyett Kiss Jánost indítják Vargával szemben.

A kormánypárti politikus szintén rutinosnak mondható Miskolc politikai életében, hiszen korábban alpolgármesterként irányította a várost, így kérdéses, hogy a Kriza-korszak ismert korrupciógyanús esetei mennyire fonódtak össze a nevével. A Fidesz miskolci önkormányzati választásokon elszenvedett súlyos vereségét követően, 2020 áprilisától miniszterelnöki biztosként tevékenykedik, ő felel a miskolctapolcai fürdő és környezetének, valamint a várnak a fejlesztéséért.

BAZ03

Az Ózd központú választókerületben kisebb meglepetésre Kiss Sándor, a Magyar Szocialista Párt jelöltje diadalmaskodott az előválasztáson. Sikeréhez hozzájárulhatott az is, hogy ellenfeléről, Farkas Péter Barnabásról náci karlendítős képek kerültek elő. Kiss Sándor a Debreceni Egyetemen szerzett gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök diplomát. Hosszú évek óta aktív szereplője az ózdi közéletnek, korábban már alpolgármesterként is szolgálta a várost. A város sportéletének alakításában is kiemelkedő szerepet vállal, hiszen az Ózdi Kézilabda Club elnökségi tagja.

Ellenfele várhatóan a térség jelenlegi képviselője, a fideszes Riz Gábor lesz a tavaszi választások során. A kormánypárti képviselő a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett felnőttképzési és művelődési menedzser végzettséget. 2006 és 2010 között Ózd helyi önkormányzatának és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésnek is tagja volt. Ezt követően 2010-ben választották országgyűlési képviselővé.

Csöbör Katalinhoz hasonlóan, negyedik országgyűlési ciklusára készül, amennyiben sikerül legyőznie a helyben méltán népszerű Kiss Sándort.Hogy van félnivalója, arra bizonyíték a napokban megindított sajtókampány, milyen szép és jó az élet a körzetében – amely az ország egyik legelmaradottabb területe.

BAZ04

A négyes számú választókerület ellenzéki jelöltje Üveges Gábor, aki jelenleg Hernádszentandrás polgármestere. Felsőfokú tanulmányait a Miskolci Egyetem Politikatudományi szakán végezte. Ezt követően, 2006-tól lett a település vezetője. Irányításával a falu komoly sikereket ért el, egyedülálló ökológiai, gazdálkodási és szolgáltatási rendszert dolgozott ki Bioszentandrás márkanév alatt. A kezdeményezés több rangos díjat is elnyert, például 2013-ban az Európai Territoria Innovációs Díjat. A település vezetése mellett, más közéleti feladatokat is ellát, az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás elnökhelyettesi tisztségét 2010 óta tölti be. Emellett a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak is alapító tagja.

Ellenfele várhatóan a térség jelenlegi országgyűlési képviselője, Demeter Zoltán lesz.

Demeter Zoltán a Debreceni Református Teológia Akadémián szerzett református lelkészi oklevelet. 2006 és 2010 között ő is tagja volt a megyei közgyűlésnek és 2010 óta országgyűlési képviselőként dolgozik. 2019-ben Múcsonyban és Edelényben is díszpolgári címet kapott.

BAZ05

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú választókerületének ellenzéki jelöltje Erdei Sándor Zsolt humorista, miskolci önkormányzati képviselő.Erdei a Miskolci Egyetemen kulturális antropológusként végzett. Hosszú évek óta aktív alakítója a közéletnek, ám országosan a 2018-as miskolci időközi választások során vált ismertté politikai szerepvállalása, amikor a Fidesz névdublőrök elindításával akarta megakadályozni megválasztását. Ez 2018-ban még sikerült, 2019-ben azonban Erdei legyőzte kormánypárti ellenfelét. Most arra készül, hogy ismét nyer, és ezzel valódi képviselethez juttatja a választókerület lakóit.

Ellenfele a fideszes Hörcsik Richárd lesz, aki Demeter Zoltánhoz hasonlóan okleveles református lelkészként végzett a Debreceni Református Hittudományi Akadémián, majd később az Eötvös Loránd Tudományegyetemen levéltárosi képesítést is szerzett. Három évvel később itt szerezte meg történelem szakos középiskolai tanári diplomáját is. Politikai pályafutását a rendszerváltás idején az MDF-ben kezdte, majd később a Fidesz tagja lett. 2006-ban Sárospatak polgármesterévé választották. 2010-ben nem indult második ciklusért, helyette országgyűlési képviselőként kampányolt és szerzett mandátumot. Azóta is a körzet képviselőjeként dolgozik. Az elmúlt években egyre több korrupciógyanús esetben merült fel Hörcsik Richárdnak és rokonainak az érintettsége. 2019-ben a 444.hu részletesen is foglalkozott ezekkel az ügyekkel.

BAZ06

A Tiszaújváros központú választókerületben Jézsó Gábor lesz az ellenzék jelöltje. Tanulmányait a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán végezte, ahol okleveles teológus végzettséget szerzett. Ezt követően hitoktatóként dolgozott, de a biztosítási szférában is tevékenykedett vezetőként. 2013 óta tagja a Tiszaszederkény Kultúrájáért Egyesületnek és 2014-től önkormányzati képviselőként szolgálja a Tiszaújvárosi lakosokat.

Ellenfele Koncz Zsófia, a néhai Koncz Ferenc lánya, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett jogászként. Politikai pályáját fiatalon kezdte, 2005-ben már a Fidelitas szerencsi szervezetének alapító tagja volt. 2013-ban a Fidelitas alelnökévé is megválasztották. Országos ismertséget először 2015-ben szerzett, amikor Böröcz Lászlóval létrehozták a botrányos „provokátorfigyelő” nevű Facebook oldalt. 2017-től Magyarország washingtoni nagykövetségén dolgozott külpolitikai munkatársként. 2020-ban, édesapja halálát követően tért haza, hogy elinduljon az időközi választáson, amelyet szoros küzdelemben meg is nyert, az ellenzék akkori közös jelöltjével, Bíró Lászlóval szemben. A körzetben szoros verseny várható. Koncz Zsófia tavaly év végén óvodások körében el is indította kampányát.

BAZ07

A megyében a legkeményebb feladat valószínűleg Sermer Ádámra vár, hiszen az erősen fideszes, és hűbéresi viszonyokkal terhelt 7-es számú választókerületben kell megküzdenie a Fidesz erős emberével, Tállai Andrással. Sermer a Budapesti Metropolitan Egyetemen szerezte felsőfokú végzettségét üzleti kommunikátorként. 2013-tól egyéni vállalkozóként tevékenykedik. 2013-tól tagja a Magyar Liberális Pártnak, melynek ügyvivői tisztségét 2017 óta tölti be.

Tállai András a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett közgazdász végzettséget. „Bandi bácsit” jól ismerhetik a körzet lakói, hiszen volt önkormányzati képviselő Mezőkövesden, a megyei közgyűlés tagja, 2002-2010 között Mezőkövesd polgármestere, illetve hosszú évek óta országgyűlési képviselő. Dolgozott a Pénzügyminisztérium politikai államtitkáraként is, sőt a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnökeként is tevékenykedett – mindezen idő alatt számtalan botrányba keveredett a képviselő. A 168.hu számolt be bővebben arról, hogyan is működik a „Bandi bácsi” által kiépített hűbéresi rendszer Mezőkövesden és térségében.

A Sermer-Tállai csörte első menete már 2021. szeptemberében már le is zajlott, amikor a két jelölt Mezőcsáton szólalkozott össze. Az esetről készült korábbi beszámolónkat itt olvashatják.

Kapcsolódó cikkek