Miskolc választ, de hogyan? – Vitaestünk videóval

Bethlen Tamás - Fazekas Csaba - Zárug Péter Farkas

Megosztás

Április 29-én újabb vitaestet szervezett a Borsod24 a miskolci választások témájában Mi lesz veled, Miskolc? címmel. Bethlen Tamás beszélgetőpartnerei a Miskolci Egyetemen Bölcsészkarának Alkalmazott Társadalomtudományi Karán a Politikatudományi Intézeti Tanszéket is vezető Fazekas Csaba docens és a szintén ott oktató Zárug Péter Farkas adjunktus voltak.

A június 9-i választásokról szóló beszélgetés során szóba került Magyar Péter megjelenése a magyar politikai térben, az európai parlamenti választások várható eredménye, de természetesen az önkormányzati választások előtt álló Miskolc politikai helyzete is.

A beszélgetés első fele visszanézhető videónkban, az elhangzottak rövid összefoglalója alább olvasható, de érdemes a videót megnézni.

Az első kérdés a nyolc miskolci polgármester-jelöltre vonatkozott, hogy minek tudható be, hogy ilyen sokan elindultak a címért.

Zárug Péter Farkas alapvetően azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki összefogásnak voltak problémái már a kezdetektől fogva. Szerinte az ilyen típusú összefogások gyakran csak ideiglenes megoldások, amelyeket a közös ellenség, azaz a Fidesz uralma hozott létre, és a valós politikai különbségeket nem tudják hosszú távon áthidalni. Példaként hozta fel az előző ciklusban történt konfliktusokat és a polgármesterjelöltek körüli nézeteltéréseket, amelyek már korábban is mutatták az összefogás repedéseit. Rámutatott arra is, hogy a helyi politikai érdekek, személyes ambíciók és ideológiai különbségek mindig feszültséget okoznak az ilyen összefogásokban.

Bethlen Tamás

Bethlen Tamás viszont úgy vélte, hogy az ellenzéki összefogás legalább öt évig jól működött, és csak a közelgő választásokhoz közeledve váltak láthatóvá a feszültségek. Szerinte az összefogás hosszú távon is lehetséges lett volna, ha a résztvevő pártok képesek lettek volna kezelni az egyéni érdekeiket és konfliktusaikat a közös cél érdekében.

Fazekas Csaba a helyi választások egyedi jellegzetességeire hívta fel a figyelmet. Szerinte ezeken a választásokon a helyi kérdések, személyiségek és a közvetlen kapcsolat a választókkal sokkal fontosabb szerepet játszanak, mint az országos politikai viták. Emiatt gyakran látható, hogy a jelöltek civilnek vagy függetlennek mutatják magukat a pártok mögött, hogy így hozzájussanak a választók támogatásához.

Emellett rámutatott arra is, hogy bár az ellenzéki összefogás fontos, a választók többsége még mindig hűséges a Fideszhez és az általa képviselt politikához.

Fazekas szerint a helyzet jelenlegi állását figyelembe véve nehéz pontosan megjósolni az önkormányzati választások kimenetelét. A 2019-es szavazatok számából kiindulva úgy tűnik, hogy a Fidesz polgármesterjelöltje számíthat hasonló támogatottságra az idei választáson is. Azonban a valóságos kérdés az, hogy Veres Pál korábbi támogatottságát sikerül-e megőriznie Barkai László és Varga Andrea közötti megoszlás mellett. A nyolc jelölt között valóban akadnak olyanok, akik komoly kampányt folytatnak, ám valószínűleg az igazi verseny a nem Fidesz-párti szavazók között zajlik majd. Barkai László és Varga Andrea eltérő hátterű jelöltek, de mindketten komoly eséllyel pályáznak a polgármesteri székért. Az egyéni választókerületek eredményei is nagyban befolyásolhatják a választás végeredményét, hiszen ezek az eredmények határozzák meg, milyen összetételű lesz a városi közgyűlés, és ezzel együtt, hogy milyen feltételekkel kell majd kormányozni a várost a jövőben.

Fazekas Csaba

Zárug 53%-os részvételre számít az önkormányzati választásokon Miskolcon, ami 68 ezer szavazatot jelent. Szerinte továbbra is ellenzéki hangulat van Miskolcon, csak éppen ugyanazokért a pozíciókért többen küzdenek, és reménykednek a többségi rendszerben, hogy hátha megelőzik az ellenzéki versenytársat és még a Fidesz jelöltjét is. Ugyanakkor a kampányt nézve, Tóth-Szántai József, a Fidesz által támogatott induló sokkal aktívabb. Eredményt nem akart jósolni, de úgy látja, hogy ha 20500 voks alatt teljesít Tóth Szántai, akkor a korábbi Alakszai Zoltán kampányához képest, akkor az alulteljesítés, hogyha 20500 és 23500 között, akkor az azt jelenteni, hogy ha az ellenzéki jelöltek közt nincs visszalépés, akkor a Fidesz által támogatott polgármester-jelölt az első helyen tud majd befutni.

Ezt Fazekas sem zárta ki, de hozzátette, ha a Fidesz vissza is szerzi a polgármesteri pozíciót, kérdés, hogy hogyan fog tudni az erősen ellenzéki hátszéllel rendelkező közgyűléssel együttműködni.

Ezután az országos politikai ügyekről volt szó, kitérve arra, hogy miképp bolygatta fel az állóvizet Magyar Péter színrelépése, illetve az európai parlamenti választások tétje.

Zárug Péter Farkas

Fazekas szerint a két választás egy időben történő megtartása politikai manőverezés eredménye, amelynek hatása kiszámíthatatlan. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki pártoknak most két fronton kell harcolniuk, és a választók szavazási döntéseit mindkét választás befolyásolhatja. Zárug Péter Farkas hozzátette, hogy Magyar Péter felbukkanása új lendületet adhat az ellenzéki oldalnak, különösen a fiatal generációk körében, ami jelentős tényező lehet a választások kimenetelében.

Fazekas úgy látja, az önkormányzati választásokon nem induló Magyar egyelőre talán az ellenzéki pártoktól több szavazatot visz el, mint a kormánypárttól, bár ebben a pillanatban nem tudhatjuk, hogy ennek milyen hatása lesz a választásra.

Zárug konkrét számokat is prognosztizált, szerinte a Fidesznek 11 EP-képviselője lehet június után az EP-ben, ez kettővel kevesebb az öt évvel ezelőttinél. Fazekas Csaba számokat nem mondott, de a tendenciával egyetértett. 10-11 képviselőt említett, és azt is, hogy az nem kérdés, hogy a Fidesz valószínűleg toronymagasan meg fogja nyerni ezt a választást, és a legtöbb szavazatot fogja kapni az EP listájára. az ellenzék feladata az, hogy próbáljon együttműködni és egységesen fellépni a kormánypártok ellen. Az ellenzék megosztottsága azonban komoly kihívást jelenthet ebben az összefüggésben, és a szavazatok szétaprózódása gyengítheti az ellenzéki pozíciókat.

Összességében mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti választások nagy lehetőségeket és kihívásokat rejtenek mind az ellenzéki, mind a kormánypártok számára.

Nézze meg a beszélgetés videófelvételét, nemsokára jövünk a második résszel is.

B24 Beszélgetések: Mi lesz veled Miskolc? – vitaest a választásokról

A beszélgetőpartnerek a Miskolci Egyetem munkatársai voltak, Fazekas Csaba és Zárug Péter Farkas. A rendezvény során olyan témákról beszélgettek, mint például Magyar Péter színrelépése, az esélyek az európai parlamenti választásokon, de szóba került Miskolc politikai helyzete is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek