MTI-s újságírók lapáton: betiltott témakörök és egyértelmű cenzúra az állami hírügynökségnél

Megosztás

Egyre központosítottabb a hírkiadás, bizonyos témakörökről tilos beszámolni, felülről érkező politikai nyomás a hírszerkesztésen a kormányzati emberek részéről. Egyre csak távolodunk a demokráciától. Politikai tisztogatás, rombolás folyik az MTI-nél is, az objektivitás már nem szempont, csak a Fidesz-KDNP politikai segítése bármilyen eszközzel.

A Magyar Távirati Iroda külpolitikai szerkesztőségéből múlt héten nyolc munkatárs távozott. Öt újságíróval a munkáltató kezdeményezésére bontottak szerződést, hárman szolidaritásból távoztak az állami hírügynökségtől. A távozások okairól eddig nem kommunikált az MTI, de exmunkatársak állítják, egyre nagyobb nyomás nehezedik az objektivitásra törekvő szerkesztőkre. Politikai támadások érik őket feletteseiktől. A távozók állítása szerint bizonyos témák tiltottak, egyre inkább központosított a hírkiadás.

Múlt kedden még öt munkatárs távozásáról olvashattunk, de azóta kiderült, hogy még három újságíró, Szekeres Katalin, Harsányi György és Wágner György is távozni kényszerült a külpolitikai szerkesztőségből. Mindhárman nagy tapasztalattal rendelkeznek, évtizedek óta dolgoztak az MTI-nél. Először Pietsch Juditot és egy munkatársát küldték el, majd velük való szolidaritásként Pietsch Lajos (Pietsch Judit édesapja), Petky József volt belgrádi tudósító és Garzó Ferenc volt római és bukaresti tudósító is beadta a felmondását.

Az egyik távozó munkatárs úgy jellemezte az érintett kollégáit, hogy nagyágyúk, vérprofik, a hírügynökségi újságírásban a legmagasabb szintet képviselik, és pótolhatatlanok. Turnusvezetői posztjuk miatt fontos szerepet töltöttek be a szerkesztőségi hierarchiában. „Eltávolításuk politikai tisztogatásként is értelmezhető, szakmai kifogások nem merülhettek fel velük szemben” – mondta egy, a szerkesztőséget belülről ismerő forrásunk.

„Hosszú évek, hónapok óta ment a szorongatás, cenzúrázták, fektették az anyagokat, témaköröket tiltottak be. Korábban versenyeztünk a nagy hírügynökségekkel, de olyan nagy lett a rombolás, hogy egyre kevésbé hasonlítunk hírügynökségre” – mondta egy korábbi MTI-s.

Több forrásunk is azt állította, hogy Járai Judit korábbi washingtoni tudósító szerkesztőségi vezetőként kifejezetten szélsőjobboldali irányba próbálta tolni a külpolitikai kiadás tartalmát, de már korábban is szerepelt az utasítások között, hogy lehetőség szerint mellőzni kell az olyan jogvédő szervezeteket, mint az Amnesty International vagy a Human Rights Watch. Miközben az amerikai szélsőjobbos lap, a Breitbart cikkeit kellett feldolgozni, a „szélsőjobb” jelzőt letiltották, a trumpista politikai vonal egyre nagyobb hangsúlyt kapott.

A nekünk nyilatkozó hírügynökségi munkatársak azt mondták, hogy a szervezetben Bende Balázs, a közmédia külpolitikai főszerkesztője és egyben köztévés műsorvezető látja el a cenzor szerepét. Bende többször tett arra utalást, hogy bizonyos híreket a megjelenés előtt látnia kell, és bizonyos hírek eleve meg sem jelenhetnek. Ebből a volt kollégák elmondása szerint a szerkesztőség azt a következtetést vonta le, hogy vannak „tilalmi listák”.

A szerkesztőségben nagy felháborodás kísérte Beregi Balázs – ő korábban Orbán Viktorral is készített interjúkat az M1-nek – washingtoni tudósítói kinevezését is, mert több kollégája szerint nem volt meg ehhez az előzetes hírügynökségi tapasztalata és szakmai ismerete sem. A volt kollégák kifogásolták, hogy számos amerikai bel- és külpolitikai hírt nekik kellett megírniuk itthonról, nem pedig a washingtoni tudósító írta meg azokat.

„Beregi egyetlen szóval sem számolt be például a Capitolium ostromáról, semmiféle érdemi, szakmainak nevezhető kapcsolatot nem tart a szerkesztőség operatív beosztású tagjaival. A szerkesztői anyagkéréseket a legtöbbször válasz nélkül hagyja, miközben egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy Járai Judittal rendszeresen, a szerkesztők háta mögött egyeztet. A szerkesztőségi munkatársak gyanúja szerint ezeknek az egyeztetéseknek az eredményeként születtek olyan anyagok Beregi tollából, amelyeknek tendenciózus mivoltuk miatt nem lenne helyük egy normális hírügynökség kínálatában” – mondta az egyik forrásunk.

A nyomásgyakorlás és légkör ellenére a szerkesztőség a lehetőségekhez mérten pártatlan, objektív próbált maradni, de a helyzetet egyre elviselhetetlenebbnek érezték többen – számoltak be az általunk megkérdezett munkatársak. „Bántók az olyan megjegyzések, hogy bértollnokok, elvakult fideszesek dolgoznak a szerkesztőségben, ez köszönő viszonyban nincs a valósággal. Mindnyájan az utolsó pillanatig próbálták megtartani a szerkesztőség függetlenségét” – mondta az egyik beszélgetőtársunk.

A közmédia átalakítása 2011-ben kezdődött, és mára ott tartunk, hogy az évi 118 milliárd forintnyi közpénzből működő konglomerátumban vezető szerkesztők magyarázzák a beosztottaknak, hogy a kormányt kell támogatni a kampányban. 2012-ben az MTI is bekerült a központi tartalomgyár, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap alá (MTVA), így a hírügynökség függetlensége is csökkent, kormánytámogató híreket közlő ügynökséggé vált az adófizetők pénzéből. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek