Pásztor Dániel tiszáninneni püspök válthatja Balog Zoltánt a református egyház élén

Megosztás

A februárban kirobbant kegyelmi ügy szövevényes háttérinformációi alapján tudjuk, hogy a pedofil V. János bűncselekményeit eltussoló nevelő kegyelmét megadó Novák Katalin lemondott köztársasági elnök Balog Zoltán közbenjárása által járhatott el. Hatalmas botrány alakult ki ezáltal a reformátusoknál, ahol Balog dunamelléki püspököt a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöki is egyben. Sajtóhírek szerint Pásztor Dániel tiszáninneni püspök válthatja.

A reformátusoknál összesen négy, a Tiszáninneni, a Tiszántúli, a Dunamelléki és a Dunántúli Egyházkerület működik. A Magyar Református Egyház püspökei egy közös nyilatkozat keretében már az utódkérdésről írtak néhány nappal ezelőtt.

„A Magyarországi Református Egyház négy püspöke egyetért abban, hogy támogatják Pásztor Dániel tiszáninneni püspök a zsinat lelkészi elnöki tisztségére, valamint Steinbach József dunántúli püspök a zsinat lelkészi alelnöki tisztségére jelölését” – írták.

Pásztor Dániel jelenleg a Zsinat lelkészi alelnöke, Balog februári lemondása óta ügyvezető elnök, emellett a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. 1966-ban született Szikszón, lelkészcsaládban. Középiskolai tanulmányait a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában végezte, majd 1992-ben szerzett lelkipásztori oklevelet a Debreceni Református Teológiai Akadémián. 2003-tól tagja a Magyarországi Református Egyház Zsinatának.

Balog Zoltán az órákon át tartó meghallgatása után nem mondott le tisztségéről, végül mégis úgy döntött, hogy távozik az egyház éléről, püspöki posztját viszont megtartja. Több egybehangzó értesülés szerint jelenleg válság van a reformátusoknál.

Kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek