Engedményes áron vásárolhatja meg a miskolci “húszemeletes” épületet

Megosztás

A vásárlási kedv elősegítése miatt csökkentették az ikonikus épület árát.

Az eddigi árból 10 százalékot engedve, 560 millió forintért kínálja vételre a város a Szentpéteri kapuban található húszemeletes épületet. Ha a vevő igényt tart rá, a mellette lévő bő 500 négyzetméteres telket is megvásárolhatja – amennyiben marad a lakóépület funkció, akár (mély)garázst is építhetnének ide – adta hírül a Minap.hu.

Kétfordulós versenyeztetési eljárást indított a Miskolc Holding Zrt., március 1-jéig várják az ajánlatokat a Szentpéteri kapu 70. szám alatti, úgynevezett húszemeletes épületre, valamint a mellette található mintegy 513 négyzetméteres telekre. Beke Tibor, a Miskolc Holding Zrt. ingatlangazdálkodási vezetője emlékeztetett, a kedvezőbb feltételekről a január végi, közgyűlést helyettesítő online konzultáció keretében egyeztetett a város vezetése a képviselőkkel.

– Hogy elősegítsék az értékesítést, az ár csökkentéséről döntöttek. 10 százalékos kedvezményről állapodtak meg, ami azt jelenti, hogy 622 millió forint helyett 560 millióért kínáljuk most az épületet. Folyamatos az érdeklődés, többen is megnézték már a húszemeletest, azt reméljük, hogy hamarosan pont kerül az ügy végére – fogalmazott.

A majdani vevő egyébként – maximum 50 százalékig – csereingatlannal is fedezheti a vételárat. Illetve amennyiben igényt tart rá, akkor az épület körüli területet is megvásárolhatja. Az ingatlangazdálkodási vezető valószínűsíti, hogy az épület megtartja eredeti lakófunkcióját. – Természetesen a vevőre bízzuk a döntést, de az épület kialakítása miatt mégiscsak ez adná magát. Azt gondoljuk, hogy a befektetők is leginkább lakások kialakításában gondolkodnak.

Jelenleg több mint 110 lakás áll üresen az épületben (ezek 28 és 56 négyzetméteresek), ha ez a lakásszám marad, akkor több mint 110 család költözhetne be a húszemeletesbe – nyilván nekik parkolóra lesz szükségük. Erre is gondoltak, amikor az épület melletti, bő 500 négyzetméteres területet szintén vételre kínálták: akár többszintes parkoló, mélygarázs is kerülhetne ide Beke Tibor véleménye szerint.

Ez azonban még a jövő kérdése. Jelenleg üresen árválkodik az épület a Szentpéteri kapuban, a Holding fizeti az őrzését, és igyekszik megőrizni az állapotát az új tulajdonos megérkezéséig.

Az előző önkormányzati ciklusban százmilliós nagyságrendben költöttek arra, hogy a szebb napokat is látott toronyházat kiürítsék és átalakítsák. Az eredeti koncepciót azonban, amely szerint a 70 méter magas épületet dolgozói apartmanházzá építették volna át a városban működő nagyvállalatok középvezetői számára, nem sikerült megvalósítani.

Azt senki sem vitatja, hogy a húszemeletes ebben az állapotban nem maradhat, az elmúlt időszakban több befektető is érdeklődött az ingatlan iránt, a folyamatos tárgyalások ellenére azonban mindeddig nem sikerült megnyugtatóan rendezni a húszemeletes ügyét.  A város célja ugyanis nem az, hogy bármi áron túladjon az épületen, hanem az, hogy a toronyházat és a mellette fekvő kihasználatlan területet együttesen, szerves egészként újítsa meg a majdani beruházó.

A toronyházat az 1960-as évek végén adták át: az első miskolci panelek egyike csúszózsalus, vasbeton szerkezetű épület, tervei az Északtervben készültek (Nagy Zoltán és Rózsa Sándor). Beke Tibor elmondta, maga a szerkezet statikailag teljesen hibátlan. Érdekesség, hogy az épületet a városban mindenki „húszemeletesként” emlegeti, ám valójában csak 18 emeletes. Ehhez jön még a földszint, valamint keleti irányban egy mélyföldszint – így van meg a húsz emelet.

Kapcsolódó cikkek