Ha „jól” szavaz Miskolc, akár meg is újulhat a belvárosa az Avas Szálló környékén?

Megosztás

Megszokhattuk már, hogy kampányban ígérnek a politikusok sok mindent, most éppen Tóth-Szántai József miskolci polgármesterjelölt lengetett be egy városfejlesztési tervet.

A kormánypártok által az önkormányzati választásokon Miskolcon támogatott Tóth-Szántai József polgármesterjelölt posztolt a Facebookon arról, hogy élettel tölti meg a megyeszékhely belvárosát. Arra hivatkozott, hogy szerdán délelőtt az Avas Szálló felújításának terveiről tárgyalt a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vezetőivel.

Tóth-Szántai József

Élettel töltjük meg a belvárost! A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vezetőivel találkoztam ma délelőtt. Átbeszéltük az Avas Szálló felújításának következő lépéseit. A tervek készen vannak, a…

Konkrét neveket ugyan nem említett, de az MCC kuratóriumi elnöke az az Orbán Balázs, aki a miniszterelnök politikai igazgatója – egy ideje államtitkár is. Tóth-Szántai beszámolója szerint megvitattuk a terveket, megerősítették neki, hogy rendelkezésre állnak a szükséges források, és hamarosan elkezdődik a munka.

Miskolc megérdemli, hogy ismét régi fényében ragyogjon az 1894-ben átadott, akkori nevén európai hírű Korona Szálló! – írta.

Egy épület megújítása valóban fellendíthet egy környéket, azonban további részletek nem derültek ki a posztjából, milyen funkciókat szánnak az épületnek, illetve a környék hogyan újulhat meg, és kinek szólnának ezek a beruházások. Mert többen is arra panaszkodtak a hozzászólásokban, hogy kiürült a megyeszékhely belvárosa.

Az egykor Korona Szállóként 1894-ben épült Avas megmentése és hasznosítása évek évtizedek óta napirenden van. Az mindenesetre érdekes, hogy az 1987-ben bezárt szálloda már évek óta a Mathias Corvinus Collegium birtokában van, és eddig mégsem történt előrelépés az ügyben, pedig az államilag kitömött alapítvány éves szinten több tízmilliárdos osztalékokat kap azokból a részvénycsomagokból, melyeket az állam juttatott neki. Csak a MOL-tól érkezett nemrég 19,8 milliárd forint, de tavaly is kaptak 28,7 milliárdot az állami olajcégtől, további 7,3-at a Richter gyógyszergyárától. Az MCC 2020-ban döntött arról, hogy felújítják a hotelt épületét, és egy újat is felhúznak mellé, akkor bentlakásos kollégiumi és szállodai hasznosításról is volt szó. 2021-ben azt mondták, öt éven belül elkészül az új oktatási intézmény, mely a város büszkesége lehet.

Pénz tehát van, de szándékról eddig nem tudtunk, nyilván most jött elő vele a kormányközeli, magát tehetséggondozó intézménynek nevező MCC, amikor kampány zajlik. Hogy az ígéretek találkoznak-e a valósággal, az kérdéses.

Szentendrének például maga Orbán Viktor ígérte meg hét éve az egyik fontos épületére a felújítási pénzt, de miután a város ellenzéki vezetésű lett 2019-ben, ez a pénz azóta sem érkezett meg.

Ennek fényében mindez inkább tűnik egyfajta kampányígéretnek és burkolt zsarolásnak a szavazók felé. A 2022-es kampányban például Varga Judit posztolt – azóta már nem elérhető – videót arról, hogyan járta be az épületet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek