A miskolci “húszemeletes” dicsősége és elmúlása

Megosztás

Továbbra is eladó az ikonikus miskolci épület, ahol egykor kiváltságosok szereztek lakást, majd fokozatosan a társadalom perifériáján élők költöztek be. Magassága majdnem eléri az Avasi kilátóét, emiatt a város több pontjáról is látszik, így meghatározza Miskolc városképét. De hogy pusztulhatott le ennyire és mi lesz a további sorsa?

miskolci toronyház, vagy köznyelvi nevén a „húszemeletes” egy magasház a Szentpéteri kapu nevű városrészében, az ugyanilyen nevű utca mentén. Hetven méteres magasságával a város messze legmagasabb lakóháza (volt), egyúttal pedig a Kakas-templommal holtversenyben Miskolc második legmagasabb épülete. Csak az Avasi kilátó előzi meg két méterrel.

A ház 1968-ra készült el és köznyelvi elnevezésével ellentétben valójában a nyugati oldalán a földszint felett 18 emeletes, míg a keleti oldalán a földrajzi adottságokból kifolyólag (domboldalra épült) 19 emeletes. Ezen az oldalon a földszint alatti szintet mélyföldszintnek hívják, a földszint pedig az első emeletnek tűnik.

A toronyház jövőjével kapcsolatban a kilátások nem a legjobbak, de a Szentpéteri kaput egészen jól meg lehet figyelni az épületből

Az épületet a város egyik legforgalmasabb útja, a 26-os főút miskolci szakasza, a Szentpéteri kapu mentén épült lakótelepen helyezték el, az út egyik kanyarulatának külső ívén, úgy, hogy Sajószentpéter (avagy észak) felől a városközpont felé haladva nagyjából a városhatártól kezdve végig szinte „toronyiránt” tart a közlekedés. Más magasház, vagy egyéb zavaró elem híján az épületből minden irányba páratlan kilátás nyílik a városra, illetve a környékre.

A 117 lakásos építmény elkészülte után a Kádár-korszakra jellemző módon a „kiváltságosok”, azaz tanárok, rendőrök, tanácstagok számára utaltak ki otthonokat. A magyarországi rendszerváltás után a lakók egy része megvásárolta a lakását az önkormányzattól, azonban sok önkormányzati bérlakás lett. Ennek nyomán a lakóközösség összetétele radikálisan megváltozott, az egykor az „elit” számára fenntartott ingatlanokba kevésbé tehetősek, idővel pedig a társadalom perifériáján tengődők költöztek. Az épület lezüllött, állapota jelentősen leromlott, rosszhírűvé vált – egy időben az öngyilkosok kedvelt célpontjának tartották.

A 2010-es évek végén az önkormányzat elkezdte felvásárolni a még magántulajdonban lévő ingatlanokat, a bérleti szerződéssel rendelkezőknek pedig vagy cserelakást, vagy a bérleti jog megváltását ajánlották. A folyamat 2020-ra zárult le. Jelenleg már üresen árválkodik az épület a Szentpéteri kapuban, a Miskolc Holding fizeti az őrzését, és igyekszik megőrizni az állapotát az új tulajdonos megérkezéséig.

Az előző önkormányzati ciklusban százmilliós nagyságrendben költöttek arra, hogy a szebb napokat is látott toronyházat kiürítsék és átalakítsák. Az eredeti koncepciót azonban, amely szerint a 70 méter magas épületet dolgozói apartmanházzá építették volna át a városban működő nagyvállalatok középvezetői számára, még mindig nem sikerült megvalósítani.

Az egykor előkelő belső ma már kong az ürességtől

A hiedelmekkel ellentétben 2019 őszén az új városvezetés nem leállította a projektet, hanem kényszerhelyzetbe került, és nem volt más választása. Ugyanis Kriza Ákos polgármestersége idején az előző városvezetés beadott egy hitelkérelmet az önerő biztosítására vonatkozóan, de erről a kormány 2019 decemberében, már az új városvezetés idején döntött. Márpedig nem hagyta jóvá a kérelmet, így a város nem tudta felvenni a közel 200 millió forintos állami támogatást. Miskolc költségvetésében pedig nem volt fölös 700 millió forint forrás a 20 emeletes felújítására, így egy felelős városvezető nem dönthetett másképp, minthogy nem kezdi el a beruházást.”  

Az átépítés helyett 2020-ban meghirdette a krónikus pénzhiánnyal küzdő önkormányzat az ingatlant, akkor 633 millió forintért kínálta megvételre a mellette található 513 négyzetméteres telekkel együtt. Ezt az árat 2021-ben 560 millió forintra mérsékelték, amely után már több befektető is érdeklődött, ám olyan, aki az önkormányzat által támasztott feltételrendszerek elfogadásával is hajlandó lett volna megvenni, ezidáig még nem érkezett, így az épület továbbra is eladó.

Vajon mikor születik az épülettel kapcsolatban mindenkinek megfelelő megoldás? És fog-e valaha régi fényében tündökülni a miskolci húszemeletes? A választ egyelőre senki nem ismeri…

Égig érő húszemeletes Miskolcon, az ország egyik legelső toronyháza. Ma már üresen várja új tulajdonosát, akinek nem csak a vételárat kell előteremtenie, hanem szavatolnia kell azt is, hogy felújítja az épületet

Szerkezetileg hibátlan

A toronyházat az 1960-as évek végén adták át: az első miskolci panelek egyike csúszózsalus, vasbeton szerkezetű épület, tervei az Északtervben készültek, Nagy Zoltán és Rózsa Sándor rajzolta meg az elképzeléseit. A szakemberek szerint maga a szerkezet statikailag a mai napig teljesen hibátlan. Érdekesség, hogy az épületet a városban mindenki „húszemeletesként” emlegeti, ám valójában csak 18 emeletes. Ehhez jön még a földszint, valamint keleti irányban egy mélyföldszint – így van meg a húsz emelet – írta korábban a Borsod24.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek