A félelem legyőzése életet menthet

Megosztás

A prevenciós szemlélet ma már egyáltalán nem szokatlan megközelítés a mindennapokban. A szakemberek mégis úgy tapasztalják, hogy a férfiak még mindig nem élnek kellő arányban a prosztatarák felfedezését elősegítő szűrővizsgálatok lehetőségével. Pedig mindenki tudja, hogy az időben felfedezett betegségek, sokkal hatékonyabban gyógyíthatók.

Éppen ezért társadalmi párbeszédet kezdeményezett a Novartis, Magyarország vezető gyógyszergyártó vállalata. Céljuk, hogy egyre szélesebb körben hívják fel a figyelmet a férfiakat veszélyeztető prosztatarák kockázataira.

Két rangos szakember, Dr. Bíró Krisztina, az Országos Onkológiai Intézet Urogenitális Tumorok és Klinikai Farmakológiai Osztályának főorvosa, és Prof. Dr. Nyirády Péter, az MTA doktora, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika igazgatója, kerekasztal-beszélgetés keretében hívta fel a figyelmet a kockázatokra. Megerősítve, hogy a megelőzéssel, a szűrővizsgálatok vállalásával, nagyon sokat tehetnek a férfiak az egészségük megőrzése érdekében. Azt is kihangsúlyozták, hogy a szűrővizsgálatokról a résztvevők többsége fellélegezve távozik, mert a vizsgálat során megnyugtató eredményt kap az egészségével kapcsolatban. A beszélgetést Rákóczi Ferenc moderálta. A népszerű műsorvezető sem rejtette véka alá saját nézőpontjait abban a tekintetben, mi lehet a háttere annak, hogy a férfiak között még nem eléggé elterjedt a szűrőprogramokon való részvétel.  A vizsgálattól és az eredménytől való félelmet is az okok közé sorolta. Annak ellenére, hogy a magyarországi és a nemzetközi eredmények is azt mutatják, hogy szűréssel már korai szakaszban felfedezhető, jó eséllyel gyógyítható a prosztatarák. Abban minden résztvevő egyetértett, hogy a közgondolkodás átformálása, a megfelelő információk átadása és a vizsgálat eredményétől való félelem legyőzése életet menthet.

Magyarországi viszonylatban a statisztikák szerint 4. halálok a prosztatarák. Miközben a halálozási arány csökkenthető lenne, ha a szűrőprogramok igénybevételével időben kezdődhetne meg a gyógyítási folyamat.

Mindkét szakember kihangsúlyozta, hogy a prosztatarák korai stádiumban semmilyen tünettel nem jár. Ezért a szűrővizsgálat az egyetlen módja annak, hogy időben felfedezzék az elváltozást. Dr. Bíró Krisztina főorvos asszony arról is beszámolt, hogy jellemzően a Budapesten élő, 45 év feletti férfiak vállalják a szűrővizsgálatokat.  A legalacsonyabb arányú részvétel pedig a Dél-Alföldön tapasztalható.

A betegség kialakulásának kockázata a 45-70 év közötti férfiak esetében a legnagyobb. Ha valaki nem vett részt szűrésen, azonban bármilyen tünetet észlel magán, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Annál is inkább, mert a késedelmesség valóban az életébe kerülhet az érintettnek.

Prof. Dr. Nyirády Péter kiemelte a család szerepét. Azt is, hogy a következő generációk egészségmegőrzése nagyban függ attól, hogy a családokban mennyire kap szerepet a prevenciós fókuszú szemléletmód alkalmazása. A szülők példamutatása lehet a leghatásosabb érv a gyerekek számára. Ahol a szülők maguk is rendszeresen eljárnak szűrővizsgálatokra, ott a gyermek számára természetes lesz, hogy felnőtt korában ő maga is így tegyen. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben időben tudnak beavatkozni, akkor korai szakaszban gyógyszeres kezeléssel is jó eredményt érnek el. Nem kell, hogy a műtéttől való félelem miatt maradjanak a férfiak távol a vizsgálattól.

A kerekasztal beszélgetés vendége volt Farkasházi Réka színésznő és Kabát Péter, korábbi magyar válogatott labdarúgó is. A felelősségteljes élethez szerintük hozzátartozik, hogy rendszeres szűrővizsgálatokkal ellenőrizzék az egészségi állapotukat. Azt is elárulták, hogy nem csak azt tartják fontosnak, hogy önmagukra figyeljenek. A családtagjaik egészsége is elengedhetetlen a számukra, ezért mindent megtesznek azért, hogy szeretteik is minden évben részt vegyenek szűrővizsgálatokon. Ezt éppen úgy a megelőzés részének tekintik, mint az egészséges életmódot, a rendszeres testmozgást. Farkasházi Réka édesapja, férje és fia egészsége érdekében ösztönzi a családtagokat a szűrésen való részvételre.

A beszélgetés minden résztvevője megállapította, hogy van még teendő. A prosztatamegbetegedésekről és a megelőzés lehetőségeiről sokkal többet kell beszélni. Társadalmi szemléletváltásra van szükség, mert még mindig tabu témának számít. Ezért is vállalták azt, hogy a saját szempontjaikat megosztják a nyilvánossággal egy sajtóeseményen, ezzel is hozzájárulva a figyelemfelhívás eredményességéhez.

Szerző: Csaba Beatrix

Fotó: Rácz Tamás

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek