A Miskolci Állatkert csúcstartói

Megosztás

Melyik állat a legnagyobb? Ki habzsol a legtöbbet? Ki nyomja a legtöbbet a mérlegen? Október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját, ebből az alkalomból számba vettük a legek urait.

Öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyede különleges erdei környezetben: ezt ígéri látogatóinak a Csanyik-völgyben fekvő Miskolci Állatkert. Az idén 40 éves intézményben minden egyes nap zsongó, élettel teli, hála a park szőrös, patás, szárnyas vagy épp csápos lakóinak. A természet számos arca néz vissza ránk a kifutókról és a terráriumok üvegein át. Mostani cikkünkben azonban az állatkert bajnokaira koncentrálunk: fókuszban a legek urai.

Kezdjük is a park legrégebbi lakójával, aki lassan 30 éve él a Csanyikban.

– A legidősebb állatunk egy nőstény Rhesus-majom, aki a Cimpa nevet viseli – mondta portálunknak Veress Tamás gyűjteményi vezető. – Cimpa 1989-ben született a Budapesti Állatkertben, ahonnan 1994-ben került Miskolcra. Itt összesen 5 kölyke született, aminek révén idős kora ellenére mindmáig ő a csapat vezérnősténye.

Tudósok szerint a mai teve ősei negyvenmillió évvel ezelőtt éltek Észak-Amerikában (Fotó: Miskolci Állatkert)

A bajnokok sorában a következő az állatkert legtestesebb lakója, aki nagyjából egy Fiat 500-as személygépkocsi súlyát teszi ki. Veress Tamás szerint ugyanis az intézmény legnagyobb testtömegű állata egy impozáns európai bölény bika, amelynek súlya 800-900 kg körül lehet.

– A legtöbb takarmányt is értelemszerűen a bölények fogyasztják, akiknek a szénából, gabonából, tápból és zöldségekből álló takarmányadagjuk 20-25 kg naponta egyedenként. Ragadozóink közül az oroszlánok és a tigrisek a legnagyobb étvágyúak, akiknek a napi fejadagjuk 8-10 kg húst – számol be a gyűjteményi vezető.

A legnagyobb kifutóra értelemszerűen szintén a legnagyobb testű állatoknak van igényük.

– A bölények és tevék kifutói a legterjedelmesebbek, közel fél hektárosak, de a többi patásunk karámjai is átlagban 2-3000 négyzetméteresek. A barnamedvék kifutója szintén 2000 négyzetméter.

Végezetül jöjjenek azok a lakók, akiknek teljesítményére Budaházy Edda is elégedetten bólintana: az állatkert legszaporább anyukái és apukái.

– Utódok tekintetében több olyan patás állatunk is van (David-szarvas, házi bivaly, muflon), akik több, mint 10 évesek és minden évben születik egy-egy utóduk. Az a szülő viszont, akire igazán büszkék vagyunk, az idős észak-amerikai kúszósülünk. Ő 2013-2020 között nyolc utódot hozott a világra, minden évben egyet. Ezzel a mai napig az ország valaha volt egyetlen szaporodó kúszósül nősténye. Utódai több külföldi állatkertbe, egyebek mellett Franciaországba, Németországba és Lengyelországba is elkerültek – zárja az állati legeket Veress Tamás.

A miskolci kúszósül különleges ábrázatával minden látogató szívébe belopja magát (Fotó: Miskolci Állatkert)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek