A Miskolci Állatkert első tigrisének története – Zénó, a házi kedvenc

Megosztás

A Miskolci Állatkert hamarosan fennállásának 40. évfordulóját ünnepli és ebből az alkalomból közösségi oldalán eleveníti fel az elmúlt évtizedek legérdekesebb, legizgalmasabb és legmeghökkentőbb történeteit. Ezúttal az állatkert első nagymacskájának történetét ismerhettük meg.

“1993 késő őszének egy délutánján megcsörrent a vadaspark irodájában a telefon. Egy budapesti úriember volt a vonal túloldalán, és hosszasan ecsetelve közölte, hogy van egy nem egészen egyéves tigrise, amit a saját otthonában tart” – kezdi meghökkentő történetét Miskolci Állatkert közösségi oldalán

A titokzatos férfi azért szeretett volna megválni a házi kedvencétől, mivel a közvetlen szomszédjában egy általános iskola található, ezért az önkormányzattól nem kapott engedélyt az állat tartására. A tigrist imádja a család, ezért olyan vadasparkot kerestek, ahol viszonylag nagy területen tudnák elhelyezni a vadállatot.

Az állatkert gondolkodás nélkül rábólintott a nagymacska befogadására, azonban akadt egy kis bökkenő: az intézmény nem rendelkezett tigriskifutóval, így nem volt hol elhelyezni a csíkos fenevadat.

Végül az eredeti tulajdonos támogatásával, a 80-as évek elejének egyik sikeres topmodelljével, valamint Miskolc népszerű rock zenekarával tető alá hoztak egy jótékonysági bált. Az ebből befolyó összegből, néhány miskolci szponzor és a park akkori dolgozóinak adományából elkészülhetett egy olyan ideiglenes hely, ahol Zénót megfelelő körülmények között el tudták helyezni.

Tehát a közel 4 hónapig tartó rohammunka meghozta gyümölcsét, és 1994. február 28-án a szakemberek elhozták – addigi meglehetősen bizarr lakóhelyéről – a Miskolci Állatkert első nagymacskáját.

Az állatkert csupán ideiglenes megoldásnak szánta ezt a kifutót, ám a sors mégis úgy hozta, hogy a tigrisek mai helye, – aminek Zénó volt az első lakója – csak évekkel később került átadásra.

Napjainkban két szibériai tigris nőstény lakja a tigriskifutót, akik éppen idén augusztusban fogják ünnepelni a 10. születésnapjukat.

A kép illusztráció

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek