Önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása szakértők segítségével

Megosztás

A különféle nyugdíjcélú öngondoskodási formák immár bő negyed évszázados múltra tekintenek vissza hazánkban, az önkéntes nyugdíjpénztárak pedig máig nagy népszerűségnek örvendenek. Igaz a forma iránti kereslet némileg visszaesett, miután megszűnt a munkáltatók befizetéseire érvényben lévő igen jelentős kedvezmény. Ennek keretében ugyanis a cafeteria rendszer részeként a cégek nagyjából dupla összeget utalhattak a dolgozó pénztári számlájára és járulékok tekintetében még úgyis jobban jártak, mintha bérként történt volna a kifizetés.

Napjainkban már nincs ilyen fokú könnyítés az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán, ám még mindig egy rendkívül előnyös konstrukciónak tekinthető, nem véletlenül van egymilliónál is több tagja ma, Magyarországon. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, miszerint 20-nál is több pénztár kínál mintegy 100 különféle megoldást, ezért nagyon körültekintőnek kell lennünk, amikor kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbbet. A Grantis önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása ebben óriási segítséget jelent, emellett pedig szakértői tanácsadás keretében számíthatunk útmutatásra. Mindenekelőtt azonban azt kell vizsgálnunk, milyen előnyökkel rendelkeznek az önkéntes nyugdíjpénztárak és milyen esetekben jelenti ez a legoptimálisabb eszközt.

Az öngondoskodás ma már elengedhetetlen

Noha a szakemberek már jó ideje kongatják a vészharangot, mostanra már a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk hazánk társadalombiztosítási rendszerének gyengeségeit. A hosszú ideje érvényben lévő felosztó-kirovó szisztéma a múlt században még aránylag problémamentesen ellátta feladatát, ám a társadalmunk fokozatos elöregedése és a várható élettartam kitolódása ezt egyre jobban megnehezíti. Ennek pedig a közeljövőben nagyon komoly következményei lehetnek, hiszen a csökkenő számú aktív dolgozók járulékai egyre kevésbé fedezik az egészségüggyel és a nyugellátással kapcsolatos kiadásokat. Ez ellen egyéni szinten kell fellépni, a rendelkezésre álló öngondoskodási formák közül pedig az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentik az egyik legkiválóbb alternatívát. Mielőtt azonban meghoznánk egy ilyen komoly döntést, feltétlenül érdemes áttanulmányozni, milyen egyéb megoldások állnak a rendelkezésünkre és persze azt is elemezni kell, hogy a preferenciáinknak leginkább megfelelően diverzifikált portfólió milyen elemekből is álljon össze.

Használjuk ki az állami adójóváírásban rejlő lehetőségeket

Mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek az olyan klasszikus befektetési formák, mint az ingatlan, vagy a nemesfém, ám az időskori anyagi biztonságunk megteremtésénél feltétlenül érdemes konzervatívabb módozatokat is igénybe vennünk. A különféle konstrukció száma rendkívül magas, ám ma három olyan előtakarékossági megoldás létezik, amire adó-visszatérítés érhető el. Ilyenek a nyugdíjbiztosítások, a nyugdíj-előtakarékossági számlák, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak is. Az elérhető támogatást leszámítva azonban ezek a lehetőségek alapjaiban térnek el egymástól, mind a kockázatokat, az elérhető hozamot és a kiegészítő szolgáltatásokat tekintve. Ezért aztán kardinális kérdés pontosan meghatározni milyen célokkal vágunk bele a megtakarításba, és milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre ezek eléréséhez. Ilyenkor elengedhetetlen előre tervezni, hiszen az egyes havi díjakat is úgy kell beállítanunk, hogy azok ne csak az aktuális anyagi helyzetünkben ne jelentsenek terhet, de a jövőben is kényelmesen tudjuk fizetni. Az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása során azt láthatjuk, miszerint ebből a szempontból messze a leginkább rugalmas konstrukciónak tekinthetők, ám ez egyszerre jelent előnyt és hátrányt is. Ezért aztán nagyon fontos tökéletesen tisztában lenni a korlátainkkal.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak kiváló megoldást jelenthet

Tudniillik ez az egyetlen olyan nyugdíjcélú öngondoskodási forma, ahol semmilyen komoly következménnyel nem jár, ha egyszer csak felhagyunk a díjak fizetésével. Ugyan az addig elért hozamokból vonják a tagdíjat, ám ha az elfogy, onnantól kedve nem jár egyéb szankciókkal az elmaradás. Ez egyben azt is jelenti, hogy önmagában az önkéntes nyugdíjpénztárak nem rendelkeznek kellő motiváló erővel, ezért aztán csak akkor érhetünk célt ezzel az eszközzel, ha kellően eltökéltek vagyunk. Emellett azonban alacsonyabb összeggel is komoly megtakarítást érhetünk el, nem igényel befektetési szakértelmet és alapvetően olcsó konstrukciónak tekinthető. Feltétlenül tartsuk azonban szem előtt, hogy a díjakat illetően azért elég jelentős szórás tapasztalható, ezért az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása egy elengedhetetlen lépés még a döntésünk meghozatala előtt. Ennek során az összes szóba jöhető szempontot vizsgálni kell, amihez nagy tapasztalatra van szükség. Ugyan kellő utánajárással nem lehetetlen feladat, de ha biztosra akarunk menni, akkor az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítását profi szakemberek útmutatása alapján végezzük el. Így garantáltan a legoptimálisabb módozat mellett határozhatunk végül.

Kapcsolódó cikkek