Hat általános iskolás gyereket vittek kórházba kábítószeres mérgezéssel Mezőcsátról

Mezőcsát

Megosztás

Több felsős korú gyerek lett csütörtökön rosszul Mezőcsáton, mentők és mentőhelikopterek jelentek meg a településen, így sikerült megakadályozni a tragédiát, mert időben be tudtak avatkozni. Esélyes, hogy kábítószerként terjesztett méreg került a gyerekek szervezetébe.

Lapunknak egy szemtanú nyilatkozott:

„Arra jártunk, hazafelé jöttünk, és csak azt vettük észre, hogy rengeteg mentő, négy mentő ment a főtérre. A református iskola előtt volt, bent a városközpontban. Arra lettünk figyelmesek, hogy jövünk hazafelé, és rengeteg a mentő. Közben meg kiabáltak – nagy tömeg lett hirtelen –, hogy ott is egy gyerek, amott is egy gyerek. A mentősök nem tudták, hogy hova menjenek, melyik gyerekhez. Minden utcasarkon volt egy gyerek összeesve. Utána jöttek a helikopterek, kettő is, kettő gyereket újra is élesztettek. Ilyen 10-13 éves gyerekekről beszélünk, akik valakitől drogot kaphattak az iskola előtt. Valamilyen füves cigi, de ezt nem tudom pontosan, de az tuti, hogy drog volt. Több gyerek feküdt az utcákon, mindenki a tömeg kiabált, hogy ott is van egy, itt is van egy, látva őket összekuporodva az út szélén.

Szörnyű volt, még a mentősök is kivoltak. Nem tudták, hogy hirtelen mit csináljanak, annyi gyerekkel. Nagyon szörnyű volt a látvány, és akkor két helikopter is jött.

Azt is mondta valaki, hogy a füves cigiben volt valami patkányméreg. Nem is voltak észnél, valamelyik másfél órán volt a mentőben, mert nem tudtak vele elindulni, olyan is volt az egyik gyerekkel. Újra is élesztették. Az Egressy Béni Általános Iskolába járnak ezek a gyerekek, csak a református iskola előtt lettek rosszul. Odáig jutottak el, gondolom, mielőtt elszívták, és ott estek így sorba össze.”

Egy másik mezőcsáti forrásunk megerősítette a híreket, de új információkkal ő sem tudott szolgálni. A településen is az terjed, hogy patkányméregbe áztatott cigarettától lettek rosszul a gyerekek.

Négy kiérkezett mentőautóról lehet tudni és egy mentőhelikopterről, a Hírklikken megjelent cikkben egy apuka nyilatkozott úgy, hogy valóban újra kellett éleszteni az egyik gyereket. Ő ötödikes, hatodikos és hetedikes gyerekekről beszélt.

Az ACNews-nak nyilatkozó szemtanú azt mondta: „Amelyik gyerek elesett, az ott is maradt a földön”. Ő a sok mentő láttán és a szirénákat hallva először azt hitte, valamilyen tömegbaleset lehetett a templom előtt. Két mentőhelikopter is leszállt a szavai szerint, úgy szedték össze a gyerekeket, volt aki a hátán, volt, aki az oldalán feküst., nem messze, a kultúrháznál egy újabb diákot találtak ájultan.

A közhiedelemmel ellentétben ez biztosan nem fű volt, hanem biofű vagy herbál néven is ismert szintetikus kannabinoidot tartalmazó designer drog. Ezeket különböző hatóanyaggal és fantázianévvel terjesztik, általában valamilyen növényi törmeléket áztatnak be egy vegyületbe, sajnos ez tényleg lehet mérgező is. A porrá tört anyagot feloldják acetonban vagy valamilyen oldószerben, rácsepegtetik a dohányra vagy zsályára, még valamilyen vegyülettel ráerősítenek, majd ha ez kiszáradt, cigarettába sodorják, és így terjesztik olcsón. Emiatt a leginkább hátrányos helyzetű környékeken és szegregátumokban a legelterjedtebb ezen szerek használata. A hatásuk teljesen kiszámíthatatlan, a klasszikus kábítószereknél általában sokkal károsabban hatnak a szervezetre.

herbál

Varga Rudolf rendőrszázados, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Rendőr-főkapitányságának sajtóreferense rendőrségi sajtóreferens megerősítette az információnkat, hogy valószínűleg illegális kábítószertől lettek rosszul a gyerekek, és elmondta, hogy a tiszaújvárosi rendőrkapitányság új pszichoaktív anyaggal való visszaélés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Hírklikknek az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa, Kaszap Réka nyilatkozta, hogy a “helyszínről hat gyermeket szállítottak stabil állapotban kórházba”.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek