Még tovább nőttek a műtéti várólisták, egyre nagyobb bajban a magyar közkórházak

Megosztás

Jelenleg több mint 47 ezren várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra és ez még csak a hivatalosan elismert szám. Elképesztően hosszúra nyúltak az utóbbi években a kórházi várólisták, Miskolc és teljes BAZ megye sem kivétel. A közegészségügy gyakorlati értelemben már évekkel ezelőtt összeomlott, ezt mindenki tudja, aki közkórházba jár.

Továbbra is hosszúra nyúlik a legtöbb magyar kórház várólistája, jelenleg ugyanis az államilag finanszírozott egészségügyben 47 071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra – mondta a Magyar Kórházszövetség konferenciáján Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője. Tavaly április végén a NEAK az Economxnak azt írta, 40 ezren várnak műtéti beavatkozásra. (via 168.hu)

Pálosi a mostani eseményen kiemelte, azért fontos a várólisták ügye, mert az egészségügy megítélésében a várólista kérdése az első három legfontosabb téma között szerepel. Ez idáig 70 milliárd forintot költöttek azokra az elektív (terezett) műtétekre, ahol nagyon sokan várakoznak, az idei költségvetésben is 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre várólistacsökkentésre – sorolta a főosztályvezető.

A szakmai eseményen kiderült, a top 3 várólista 2024 májusában:

  • 15,1 ezer beteg térdprotézisre vár;
  • 13,7 ezren szürkehályog-műtét miatt várnak;
  • 8,7 ezren pedig csípőprotézisre várakoznak.

A betegpanaszokkal kapcsolatban Pálosi Mihály megjegyezte, még mindig gond, hogy a beteg úgy tudja, hogy várólistán van, de mégsem kerül fel. Nagy probléma, hogy a betegeket nem tájékoztatják időben, hogy a tervezett ellátását átdátumozzák.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek