Már dolgoznak a Villanyrendőrön, így néz ki az eredeti talapzata

Villanyrendőr 1963 - Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Megosztás

Az ígéret szerint május végére ismét a Villanyrendőr lesz a Széchenyi utca régi-új éke, ehhez már el is kezdték a munkákat.

Ahogyan korábban is jeleztük már, a civil szervezetek kezdeményezésére a miskolci városvezetés felvállalta, hogy visszaállítja az ikonikus Villanyrendőr fülkét az eredeti helyére. A miskolci nevezetesség egyedülálló hazai viszonylatban, 1950 és 1980 közt volt a város egyik jelképe, sokan emlékeznek rá ma is.

A munkálatok már el is kezdődtek, és a földmunkák során az eredeti talapzatot meg is találták.

A fotó forrása egy Facebook-bejegyzés

Természetesen ezt ki kell majd cserélni, ahogy az egykori fülke sem ugyanaz lesz, mint volt, azt ugyanis 1980-bas elbontása kor lángvágóval távolították el, majd egy roncstelepre szállították. Az új fülke – ahonnan már nem kell a forgalmat irányítani, hiszen az számítógépes rendszer segítségével zajlik – inkább afféle emlékmű lesz a régi helyén, de az eredetire nagyon hasonló lesz kívülről, legalábbis a látványtervek és ígéretek szerint.

Az új látványterv és az eredeti Villanyrendőr képe – Forrás: Miskolc.hu

Az eredeti Villanyrendőrt a megnövekedett forgalom miatt telepítették a kereszteződésbe 1950 júniusában, és 1971-ig működött, onnantól már automatizált rendszerrel irányították a forgalmat. Még kilenc évet élt a fülke funkció nélkül, de ahogy Budapesten a Nyugatinál vagy a Moszkva térnél az óra, központi helyszíne és ikonikus volta miatt afféle „landmark” lett, népszerű találkozási pont volt.

Az új látványterv és az eredeti Villanyrendőr képe – Forrás: Miskolc.hu

Mi már nagyon várjuk.

Kiemelt fotó: Villanyrendőr 1963 – Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek