Hány éves kortól lehet játszani az asszociációs társasjátékokkal?

Megosztás

A társasjátékoknak több fajtája létezik, ezek közül az egyik az asszociációs játék. Első hallásra ez túl misztikusnak tűnik, azonban nem annyira kell félni az ilyen típusú játékoktól, hiszen a kreativitást, a szókincset – és még sok más képességet – fejlesztik igen hatékonyan. Mit érdemes róluk tudni?

Az asszociációs társasjáték: mi is ez?

Az asszociáció francia eredetű szó, jelentése: egyesítés, képzettársítás. Nehezen értelmezhető fogalom, így csak bizonyos kor után válik érthetővé. Éppen ezért – bár vannak óvodásoknak szóló asszociációs társasjátékok is – igazán a 8 éven felüliekkel érdemes asszociációs játékokat játszani.

A Compaya társasjátékbolt kínálatában többféle termék is található, amely kimondottan ezt a területet célozza, a kategória szerinti csoportosításban több mint 30 darab asszociációs társasjáték található. Olyan ismert darabok is vannak köztük, mint a Dixit, a Fedőnevek vagy az Alias. Mind-mind nagyszerű szórakozást nyújt családi és baráti körben egyaránt.

Az asszociáció során egy szóról egy másik szó vagy kép jut az eszünkbe, s a játék közben ehhez kapcsolódik valamilyen feladat. Aki játszott már Activityt, tudja, miről beszélünk. Az adott kifejezéshez kapcsolódhat érzés is, a lényeg, hogy itt inkább az ösztönösségen van a hangsúly, a logikus gondolkodás itt nem mindig célravezető.

Subtext – egy izgalmas rajzolós játék

A Compaya munkatársai nemcsak társasjátékok értékesítésével, hanem azok kiadásával is foglalkoznak. Nem egy ismert játék magyar változata nekik köszönhető: ilyen például a Patchwork, a Nova Luna, a Framework, a Fabulantica, de a Set vagy a Fungi nevű kártyajátékok is.

A Subtext nevű társast is ők adják ki magyar nyelven, a játékleírás igen részletes, ezáltal könnyen megérthető a feladat. Itt nincs egyébként se nehéz dolgunk: csupán rajzolni kell. Az izgalmakat az adja, hogy a rajzolást követően meg kell tippelni, melyik az a kép, amely az osztó szava alapján született, azaz ki volt az ő titkos partnere.

A játék során az kap pontot, aki eltalálta, melyik játékos készített azonos témában rajzot. Nagy szerepe van itt a megérzésnek, a kreativitásnak is. Például, ha a választott szó a repülő, akkor nem érdemes magát a tárgyat lerajzolni, mert az egyértelműség miatt valószínűleg senki nem kap majd pontot. De egy bőrönd, egy repülőjegy már kiváló választás lehet, és nem is kell nagy tehetség a megjelenítésükhöz!

Miért érdemes asszociációs társasjátékokkal játszani?

Az óvodás gyerekek számára a legjobbak a logikát vagy az ügyességet fejlesztő társasjátékok, azonban kisiskolás korban már érdemes újfajta játékokat is kipróbálni. Az asszociációs társasok az elmélyültebb koncentrálást teszik lehetővé, serkentik az agyat, felkeltik a bennünk szunnyadó kreativitást. Általában azok is örömmel merülnek el a játékban, akik unalmasnak, monotonnak tartották idáig a társasozást.

Az asszociációs társasjátékoknak is több fajtája van, és a képek, szavak társítása igen szórakoztató tevékenység.

Kapcsolódó cikkek