Kampányt indítanak, hogy többen vallják magukat ateistának a népszámláláson

Megosztás

A Magyar Ateista Társaság közösségi gyűjtést indít arra a kampányra, hogy az októberben kezdődő népszámláláson a lehető legtöbben vallják magukat ateistának vagy vallástalannak, ezáltal erősítve a vallástalan közösség érdekképviseletét.

A kezdeményezés szervezői a facebookos reklámkampányon túl szeretnének legalább egy óriásplakátot állítani, valamint tévéreklámot készíteni. A Go Get Funding oldalon ezt írják:

„Akiknek elegük van a »keresztény Magyarország« szólamából, az egyházak és az állam összefonódásából, a régimódi kereszténydemokráciából, azoknak fel szeretnénk hívni a figyelmét arra a lehetőségre, hogy a népszámláláson vallhatják magukat kifejezetten ateistának, felekezeten kívülinek, vagy megtagadhatják a válaszadást a világnézeti kérdésre.”

A kampánnyal azt akarják elérni, hogy a magukat kereszténynek vallók aránya 50 százalék alá csökkenjen. A 2011-es népszámláláson 54,19 százalék tartotta magát kereszténynek, de az azóta készített felmérések alapján a Társaság jó esélyt lát arra, hogy a magyar társadalom kevesebb, mint fele keresztény.

A KSH-val egyeztetést kezdeményeztek a világnézeti, vallási kérdéssel kapcsoltban annak érdekében, hogy ne csak az egyházak, hanem az ateista, vallástalan közösség véleményét is vegye figyelemben a hivatal a népszámlálás során. Megkeresésükre pozitív választ kaptak – írják.

A Társaság szerint az állam és az egyház elválasztását célzó intézkedések, intézmények eltörlése, megszüntetése a kormány politikájának szerves része. A „régi vágású kereszténydemokráciában” már a „teremtés rendjére” hivatkozva módosítják a húsvétinek nevezett alaptörvényt. Kormánypárti politikusok és újságírók rendszeresen betegnek, erkölcstelennek, hazaárulónak és nemzettagadónak nevezhetik az ateistákat, és azt is hangoztatják, hogy a kereszténydemokrata rendszer legfőbb ellensége nem az iszlám, hanem az ateizmus.

A kezdeményezők szerint, ha minél többen vallják magukat ateistának, vallástalannak, akkor a politikusok rá fognak ébredni arra, hogy őket is képviselniük kell, így megállíthatják a teokratikus tendenciákat.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek