Hogyan és merre szeretne fejlődni a Miskolci Egyetem?

Megosztás

Megújult épületek és képzési paletta, valamint okos és zöld beruházások – így néz ki a Miskolci Egyetem közeljövője, már ami a felsőoktatási intézmény fejlesztési terveit illeti. Erről Horváth Zita rektor beszélt egy sajtótájékoztató keretein belül.

Az egyetem első embere elmondta, az elmúlt évben elkészítették 2024-ig tartó intézményfejlesztési tervüket, melyben meghatározták az oktatás, a kutatás, a kiemelt képzési területek, vagy éppen az európai felsőoktatási térséghez való kötődésük ügyeit. „Ezt a dokumentumot elfogadta a minisztérium, mint ágazatirányító és a kuratórium is. Ez azért nagyon fontos, mert a közeljövőben írják ki az uniós pályázatokat a következő hét évre, és csak olyan intézmény tud ezeken indulni, amelyek rendelkeznek intézményfejlesztési tervvel” – mondta Horváth Zita. Szavait a Minap.hu idézte.

Szintén kiemelten fontos mérföldkő a Miskolci Egyetem életében, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptemberben aláírta a felsőoktatási intézmény következő huszonöt éves működését szabályozó keretszerződést, amely az alapító okiratban nevesített képzési területeken való oktatásnak a hosszútávú támogatását biztosítja és ezzel párhuzamosan egy hatéves finanszírozási szerződést is elláttak a kézjegyükkel.

Horváth Zita beszélt még a következő évek smart&green fejlesztéseiről is. „Zöld, mert a közel kilencven hektáros parkkal rendelkező campus minden fejlesztése során érvényesülnek majd az irányadó klímavédelmi szempontok, és okos is, hiszen a digitális átállásra való törekvés is megjelenik benne.”

Megújulnak például a kollégiumok – az E/1 kollégium felújítása már jelenleg is tart – a menza és a könyvtár is (ez a beruházás is elkezdődött már). Ezen túl egy új, háromcsillagos sporthotelt és fecskeházat is kialakítanának – utóbbit a pályakezdő tanárok számára. Ezen túl közösségi terekkel szeretnék bővíteni az egyetemet (itt az egyik első fecske a Békás-tó melletti zöldfelület, melynek rehabilitációja a közelmúltban indult), de új, ingyenes rekortánpálya és a campus teljes területét lefedő wifihálózat, okos tantermek és kutatóközpontok kialakítása is a tervek között szerepel.

A rektor végül hozzátette: az intézmény nagy erőkkel készül a 2024-es Európai Egyetemi Játékokra is. Mint mondta, bár addig a teljes infrastruktúrafejlesztés nem fog lezárulni, de a sporthotelt mindenképpen szeretnék felépíteni, mint ahogyan legalább két kollégium és a menza megújítása is elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy méltó körülményeket tudjanak biztosítani a rangos nemzetközi megmérettetésnek.

Kapcsolódó cikkek