“Orbán leváltásához forradalomra vagy puccsra sincs szükség!”

Megosztás

Szó sincs arról, hogy az ellenzék puccsra készülne, ahogy az a legfelsőbb bíróság elnöke, Varga Zs. András feltételezi – nyilatkozta kérdésünkre Vörös Imre jogtudós. Az egykori alkotmánybíró szerint, ha az ellenzék jövőre kormányra kerül, akkor nemcsak joga, de kötelessége is a Fidesz kizárólagos hatalomgyakorlását biztosító törvényeket megsemmisíteni, hogy a demokrácia tiszta lappal indulhasson.

Professzor úr, ön is úgy látja, hogy az ellenzék alkotmányos puccsra készül?

Szó sincs róla, szerintem az ellenzék keresi a lehetőséget, hogy visszaállítsa az ország demokratikus működését. Ennek érdekében vizsgálják meg, hogy mit tehetnek a jelenlegi kormány kizárólagos hatalomgyakorlása ellen.

Mi lenne a teendő akkor, ha valaki bizonyítani tudná, vagy akarná, hogy az ellenzék puccsra készül?

Tehetne például feljelentést, de csak egy autoriter rendszerben juthat eszébe a legfőbb bírói kar – egyébként kétharmados törvények módosításával – megválasztott elnökének, hogy a pártok választási tervei után kutatva puccsra gyanakodjon és esetleg feljelentést tegyen.

Még akkor is, ha komolyan tart attól, hogy a Fidesz elveszti a hatalmat?

Nézze, a bírói kar elnökének nem a miniszterelnök hatalmát, hanem a törvényességet kell védeni. 

Lehet rémhírterjesztésnek is tekinteni a legfőbb bírói kar elnökének, Varga Zs Andrásnak szavait?

Akár annak is tekinthetjük. Tudományos szövegbe csomagolva. De ez nagyon átlátszó. Szomorú, hogy a bírói kar elnöke beszállt a politikába.

Tudósként elvileg Ön sem politizál, mégis azt mondta, hogy a Fidesz vezérkara 2012-ben a politikai viszonyokat megváltoztató választási törvénnyel államcsínyt követett el.

Persze, mert ez történt.

Miért nem szólt akkor?

Szóltam, amikor sok törvény elemzése alapján már így láttam. Hatalomra kerülése előtt ugyanis a Fidesz nem kért felhatalmazást a szavazótól sem a korábban több párt által elfogadott választási törvényegypárti önkényes átírásához, sem az alkotmánymódosításához.Mégis megtette, ennek a végeredménye a kizárólagos hatalomgyakorlás, az önkényuralom. Ezt én diagnosztizáltam. A terápiára én legfeljebb javaslatot tehetek, de a döntés már nem az én feladatom. Egyébként pedig a mai, többpárti ellenzék a demokrácia helyreállítására kér felhatalmazást a kampányban. Puccsról szó sincs, vagyis nagy a különbség!

Az ellenzéki programhoz egy javaslattal Ön is hozzájárult, amely egyetlen mondatban úgy fogalmazható meg, hogy ellenzéki győzelem esetén az országgyűlés vegye át az alkotmánybíróság feladatát.

Egészen pontosan azt javasoltam, hogy ellenzéki többség esetén a parlament az önkényuralom alkotmánybeli tilalmára korlátozva már az első ülésén semmisítse meg az autoriter rendszert szolgáló törvényeket és az alaptörvényt. Ez lehet a demokratikus terápiának egy formája! Ha már korábban markáns diagnózist fogalmaztam meg, kötelességem megfogalmazni a gyógymódot is. A tennivalókról majd a politika dönt, pontosabban felhatalmazásával a szavazó megbízza meg a pártokat, hogy akar-e ismét demokráciában élni. 

Kisebb kör alakult ki az Ön javaslata körül, s közösen megalkották az úgynevezett tiszta lap törvényét. Ennek mi lenne a lényege?

Csak a javaslatot alkottuk meg, megneveztük azokat a törvényi előírásokat, amelyekre épülve bebetonozta magát a mai, autoriter rezsim.  Ide sorolnám a már elfogadott költségvetést is, azért, mert ha a jelenlegi ellenzék kerül hatalomra, akkor a mai helyzet azt diktálja, hogy a Fidesz koncepcióját végrehajtsa. Ha új költségvetést akarna elfogadni, akkor a mai kormánynak elkötelezett Költségvetési Tanács valószínű vétója miatt a köztársasági elnök új választást is kiírhat. Vagyis képes megbuktatni a nép által megválasztott kormányt.  Ezért azt mondom, hogy alapvető változtatások nélkül az ellenzék nem tudja a programját megvalósítani.

Ehhez mindenképp szükség van mélyreható, szinte „forradalmi” változásokra?

Forradalomra vagy puccsra nincs szükség! A kiindulópontom az, hogy a jelenlegi kormány jó ideje kizárólagos hatalomgyakorlása törekszik. Miközben az érvényben lévő törvények és az Alaptörvény is tiltja ezt, vagyis csak a ma is hatályban lévő alkotmány előírásai szerint kell eljárni, tehát jogállami reformról lenne szó.

A hatalom kizárólag gyakorlása ellen mindenkinek joga és kötelessége fellépni, a nép által megválasztott kormánynak különösen. Ha tehát az új parlament nem alkotná meg a demokrácia visszaállításához szükséges „tiszta lap törvényt”, akkor nem teljesítené a kötelességét. Ami nélkül az új kormány béna maradna.

Továbbá: ne felejtse el, hogy a jelenlegi kormány jogsértő mulasztása miatt Magyarország ellen az Unió kötelezettségi eljárások sorát indította. Az esetleges törvénytelenségek módosítása jórészt kétharmados többséget igényelne. Tehát jogállami reform nélkül ezeket a normasértéseket az új kormány nem tudná európai értékrendszer szerint módosítani, folytatódnának a kötelezettségszegési eljárások. Ez nonszensz, teljesen kormányozhatatlanná válna az ország!

Ez a „tisztalap törvény” megteremtheti a lehetőséget, hogy az Alkotmánybíróság, az Ügyészség, a Számvevőszék, és a Médiatanács Fidesz iránt elkötelezett rendszere is megváltozzon? Lehet, hogy ezt tekinti puccsnak a főbíró?

A leendő országgyűlés kizárólag jogállami eszközökkel is meg tudja szüntetni a hatalom kizárólagos gyakorlását. Ami a jelenlegi jogszabályok, illetve Alaptörvény szerint is tiltott! Vagyis itt legfeljebb jogállami reformról van szó, puccsról semmiképp.

Vita van arról, hogy az új kormány feladata először az lenne, hogy az Orbán kormány által titkosított döntéseket nyilvánosságra hozza. A kínai Fudan, a teljes autópályarendszer bérbe adása, Mészáros pénzügyei stb. Csak azután jönne a tiszta lap törvény. Mit szól?

Ebben van ráció, majd ki fog derülni, hogy ha oda jutunk, akkor mire lesz politikai „kivihetőség”. Minden esetre a tisztalap törvényt belátható időn belül el kell fogadni, mert az új kormány felhatalmazása arról szól!

Az ellenzék által elfogadott „Közös Alap” programban megtalálható ez a javaslat?

Igen, ha figyelmesen olvassa az említett program szabadságról szóló részét, akkor ott megtalálja, hogy a kormányhozhatóság érdekében mindenképpen el kell törölni a jelenlegi rezsimet megalapozó rendelkezéseket. Továbbá el kell távolítani a pártkatonákat a független testületek, intézmények éléről.

Az elmúlt évtizedben ugyanis a Nemzeti Együttműködés Rendszere – visszaélve a parlamenti többségével – egypárti alkotmányt hozott létre. Felszámolta a jogállamiságot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, szakított a köztársasági hagyományokkal és a demokratikus hatalomgyakorlással. Én már a 2012-ben elfogadott választási törvény után figyelmeztettem az érdeklődőket, hogy államcsíny történt, ezért van szükség új alkotmányra is.

Az interjút a helyben.hu munkatársai készítették.

Kapcsolódó cikkek