Civil Választási Bizottság elnöke: Ne legyenek lefutott meccsek

Megosztás

Aki le akarja váltani a Fideszt, az feltétlenül vegyen részt az ellenzéki előválasztáson is! – mondta a helyben.hu-nak Magyar György ügyvéd. A Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az előválasztásra július 26-tól várják a jelöltek hivatalos jelentkezését. Az indulók augusztus 23-tól gyűjthetik a támogató aláírásokat. Az országos ellenzéki előválasztás első fordulója szeptember 18. és 26. között lesz, ezen a képviselő-jelöltekre és miniszterelnök-jelöltekre is lehet majd szavazni. Az első forduló után talpon maradó kormányfő-jelöltmegválasztása október 4. és 10. között történik. Magyar György állítja, hogy lényegében már az előválasztáson eldől, hogy sikerül-e legyőzni az Orbán Viktor vezette Fideszt.

Ha ma lenne az előválasztás, esetleg vasárnap, akkor a civilek már képesek lennének azt hitelesen levezényelni?

Az utolsó simításokra még szükség lesz, hisz bizonyos a részletekről egyelőre még az ellenzéki pártok is egyeztetnek. A kampányaugusztus közepén kezdődik, az előválasztás első fordulója szeptember 18-26 között lesz, a második pedig október 4-10 közti napokban. Bőven van tehát idő a felkészülésre.

Tehát kétszer egy héten át zajlik majd az előválasztás?

Csakúgy, mint két éve a sikeres fővárosi előválasztáson, amely Karácsony Gergely győzelmét hozta. Szükség is van ennyi időre, hisz a voksolás nem munkaszüneti napon lesz. A választókerületekben felállítunk sátrakat, de mozgó urnával is készülünk, az utóbbivalelsősorban azokon a településeken, amelyeknekmár a megközelítése sem egyszerű. Komolyan készülünk, hisz ilyen méretű előválasztás még nem volt Magyarországon.

Az biztos, hogy az ellenzék számára a remélt győzelem előfeltétele a sikeres előválasztás. Egyértelműek már a pártok által fixált szabályok?

Az alapvetések teljesen rendben vannak, technikai részletekről kell megegyezni, így a pártok delegáltjairól, a rendezőkről, vagy a szavazóhelyekről. Ha nem bánja, ezzel nem is untatnám a nagyérdeműt. Az adománygyűjtés is elkezdődött, mert bizony a demokrácia sokba kerül.

A miniszterelnök-jelöltek kampánya már a járvány gyengülésével elkezdődött.Bár enyhült a maszk használatának szigora is, de a kormány meglepő módon meghosszabbította a vészhelyzetet, és az egészségügyi veszély helyzetet is. A hatalom meg tudja akadályozni az előválasztást?

Talán inkább lejáratni próbálják majd, hisz az előválasztás a Fidesz rendszerében nem létezik.  Tiltásra vagy akadályoztatásra azonban mégsem nem számítok. Néhány szánalmas figura ugyan csinálhat cirkuszt az ellenzéki kampányeseményeken – ahogy ez ma is előfordul, – de az ilyen akciók inkább a kormánypártokat járatják le.

Akkor az csak látszat, hogy a fideszes trollok már az interneten is „gyúrnak”?

A jelenlegi média-, vagy erőforrás fölény tudatában aligha érdemes trollkodni, hisz ma azt sem tudják, hogy a kerületekben kinek az indulása lehet előnyös számukra. Szóval az internetes dühöngés inkább a pánik jele.

Viszont a kecskeméti és a székesfehérvári polgármesterpróbált már kampánygyűlést betiltani. Ez is pánik?

Sportnyelven szólva ez volt az igazi öngól! A kétfideszes városvezető igyekezett megfelelni a nem létező központi párt akaratnak. Állítom: a lojalitásnak és a szervilizmusnak nincs felső határa! De központilag sorra le is állítják a túlbuzgó figurákat, hisz a vak is látja, hogy ez a kontraproduktív, visszahull a fejükre.Ez is a félelem jele. Egyébként szerintem árt a Fidesznek az is, habírálják az előválasztást. Valószínű már erre is rájöttek.

A civil választási bizottságmindenekelőttarra koncentrál, hogy az előválasztás témái foglalkoztassák a választókat. Bemutatjuk a jelölteket, ennek érdekében fórumokat, vitákat szervezünk, tehát mozgósítunk, hogy minél többen elmenjenek szavazni. Minél több ember voksára szükség van,csak így lehet Orbán Viktort leváltani!

Azt sem tekinti „zavarórepülésnek”, hogy elkezdték kiküldeni a nemzeti konzultációnak nevezett akció álkérdéseit?

Szerintem a nemzeti konzultációt a kormánykorábban tökéletesen lejáratta. Már az Orbán-hívők is röhögve nyitják ki a borítékot. A nyári hőségben senki nem veszi már komolyan a sorosozást, vagy a gyurcsányozást. A migránsozás is elkopott lemez. A melegek elleni támadás pedig ízléstelen. Ezért azt állítom, hogy ha az ellenzéki előválasztás kérdései, így: a későbbi kormányzás tennivalói bekerülnek a politikai kommunikációba, akkor onnan simán kiszorítják a kormány lejáratódott témáit.

A kormányfő-jelöltek kétfordulóban mérkőznek, az egyéni jelöltek viszont egy fordulóban. A civil választási bizottság elnökeként okosnak tartja, ha egyes kerületekben már az első forduló előtt visszalépnek egymás javára?

A legfontosabb, hogy minden kerületben egyetlen közös jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben.Annak csöppet nem örülök, ha már az előválasztás előtt eldől, hogy ki az ellenzéki jelölt. Nem szeretném, ha a választó azt érezné, hogy mégis füstös szobák mélyén döntenek az indulókról. Azt persze hozzá kell tennem, hogy a választás lebonyolítása komoly összeg, s az ellenzéki pártoknakkevés a pénze, erről a kormány időben gondoskodott. Az erőket tehát oda koncentrálják, ahol komoly versengés várható vagy egyértelmű győzelmi esély van! De az létkérdés, hogy a választó érezze: nem a háta mögött születik a döntés, hanem ő maga bízza meg képviseletével a jelöltet.

A 106 körzet hány százalékában lesz erre mód?

A legtöbb körzetben lesz rendes választás, a visszaléptetések némileg egyszerűsítik a személyekről szóló döntést. Mi, civilek is rendezünk jelölti-vitákat. Éles verseny lesz Zuglóban Hadházy és Tóth Csaba között, hasonló várható Szombathelyen, s több helyen az országban. Ezek nyilván serkentik majd a választói kedvet, de mi azt szeretnénk, ha ezeken a vitákon övön aluli ütések nem fordulnának elő. Hiba lenne, ha a jelöltek komoly politikai sérülésekkelhagynák el a vita színhelyét. A cél nem a versenytárs karakterének legyilkolása, hanem a Fidesz jövő évi legyőzése! Ezt egy percre sem szabad elfelejteni.

Mit tekint az előválasztás sikerének?

Ha megmarad az összefogás egysége és sikerül a szavazásra jogosultak minimum öt százalékát – ez a nemzetközi standard – elvinni az urnákhoz, ami több százezer ember. Minél többen leszünk, annál nagyobb lesz a siker. Ennek előfeltétele, hogy ne legyenek előre lefutott meccsek, vagyis a választói aktivitás fennmaradjon. Ennek érdekében dolgoznak a szervezeteink, a vitákat lebonyolító Tabumentes országmentés nevű egyesület, vagy a Számoljunk együtt nevű mozgalom, a szavazatszámlálásokat végzi, de beszáll a kampányba a Nyomtass te is mozgalom, amely ingyen és bérmentve a nyilvánosság megteremtésén, tehát az információk eljuttatásán dolgozik. Van még a szakértőkből Ellenzéki Együttműködés (ELEGY), illetve aHang, amely a szavazás technikai hátteréért, az online választásért felel.

Apropó: a kormánypártok beavatkozását, esetleges manipulációját meg tudják majd akadályozni?

Természetesen, teljes biztonságban van a rendszerünk, „idegenkezűségtől” nem kell tartani, és persze az adatvédelmi szabályok betartását garantálja a Civil Választási Bizottság. Tehát elő nem fordulhat, hogy bármely ellenzéki választó szavazatáról a fideszes főnöke értesül. Felkészültünk a nemtelen támadásokra, de taktikai okokból erről többet nem mondanék. 

Megtalálták már a technikai megoldást az online regisztrációra és szavazásra is?

Igen, lehet majd interneten regisztrálni és szavazni is. A szavazó kap egy kódot – ami biztosítja az anonimitást – amely garantálja, hogy egy helyről csak egy szavazat érkezhet. Továbbá az adataival nem lehet visszaélni.

Az ellenzékieka nemzet közel felét teszik ki.Hívták már előválasztás-ügyben a közszolgálati rádióba, vagy televízióba?

Egy olyan országban, amelynek miniszterelnökét egy nemzetközi szervezet a sajtószabadság ellenségének minősített, ott számítani sem lehet erre.

Az igaz, hogy Magyar György neve a közszolgálatban fekete listán van?

Igen, hisz sohasem hívnak. De ezt túlélem. Jelenleg az ország nagyobbik felének előválasztására készülünk, amiről a köztelevízió tudomást sem vesz. Azért is dühöngök, ha azt látom: a magyarok szó nélkül tudomásul veszik, hogy a közszolgálat nem a köz szolgálatában áll. Emlékezhetünk az őrző-védőkkel kiebrudalt ellenzéki képviselőkre. Miközben a mi adónkból tartják fenn a nemzeti televíziót, ami az adófizetőknek 100 milliárdba kerül, mégis kizárólaga kormány propagandát szolgálja, az ellenzéket teljesen kirekesztik saját tévéjéből.

A közvéleménykutatások tényleg azt mutatják, hogy – ha csak néhány százalékkal is – de az ellenzéki szavazók vannak többségben. Gondolja, hogy ez így marad?

A Fideszt legyőzni leginkább a saját törvényeivel kell. Mint tudjuk, Orbán minimális többséggel is tudott alkotmányozó többséget elérni. Ez a cél jövőre az ellenzéknek is; szükség van legalább 55-60 egyéni körzet megnyerésére, aztán a győztes kompenzáció segít a parlamenti többség létrehozásában. Szerintem erre is van esély, ámbár a Fidesz hajlamos a választási visszaélésekre, folyamatosan alakítják a választói körzetek határait, s a határon túli szavazatok is teljesen ellenőrizhetetlenné váltak. Ezért kell mindenkinek elmenni és szavazni.

Az ellenzéki online szavazásba beszállhat fél millió,kényszerűen nyugaton munkát vállaló magyar. Nem lehetne az internetes szavazást bevezetni jövőre a parlamenti választáson is?

Javasolni kellmajd, hisz a nemzet legéletképesebb részéről van szó. Nekik is bele kellene szólni az ország jövőjének alakításába. De félő, hogy a Fidesz, vagy Orbán Viktor ezektől tart leginkább. Ezért az itthon élőknek kell elmenni választani, a jogállamot visszaállítani, hogy jövőre, a kormánybuktatás után gyerekeink végre haza tudjanak jönni.

Kapcsolódó cikkek