Kávézaccból és lebomló műanyagból hoztak létre új anyagot a Miskolci Egyetemen

Megosztás

Két miskolci anyagmérnök, Borsodi Eszter és Tamási Kinga közös ötletéből született egy részben újrahasznosításból létrehozott anyag. A Miskolci Egyetem hallgatói kávézacc és egy fajta műanyag keverékéből hozták létre azt, amit az általuk kidolgozott technológiával különböző használati és dekor tárgyakká formálnak az egyre népszerűbb 3D nyomtatóval – számolt be a Megazin.

A „Neked szemét, nekünk kincs!” elvet követve vallják, hogy nincs jó, vagy rossz anyag, felsőbb vagy alsóbbrendű, csupán a szemléletünkön kell csiszolni.

– számolt be motivációjukról a lap.

A két mérnöknő PLAnt csapatnéven kávézacc és biodegradábilis, vagyis biológiailag lebomló polimer házasításából megalkotott anyagával bekerült a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programba. Ötletüket az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen prezentálták, és elhozták a verseny egyik különdíját. A projekt folytatásaként egyedi lámbaburák gyártását tervezik 3D nyomtatással az általuk kifejlesztett anyagból. Kettejüknek több közös publikációjuk is jelent már meg a másodlagos nyersanyagok műanyagipari felhasználásával kapcsolatban.

A két mérnök hölggyel interjút is készítettek, amit itt is megtekinthet:

Kapcsolódó cikkek