Rusvai Miklós: Szerintem nem lesz negyedik hullám, legalábbis idén nyáron semmiképpen

Megosztás

Rusvai Miklóst kérdezte a JövőTV a negyedik hullámról, arról, hogy milyen nyárnak nézünk elébe, a nyájimmunitásról és a vakcinákkal kapcsolatos kérdésekről. Vendéginterjú.

Ön szerint várható-e negyedik hullám, illetve összekapcsolható-e az oltási program lassulásával?

Rusvai Miklós: Szerintem nem lesz negyedik hullám, most tavasszal, illetve nyáron legalábbis semmiképpen. Bár most ez éppen a mai napon nem látszik, de a száraz, meleg idő a légzőszervi vírusoknak nem kedvez.

Ugyanúgy, mint tavaly nyáron, idén is felfüggesztődik a koronavírus-járvány a következő hónapokban. A visszatérése legfeljebb ősszel várható a légzőszervi betegségek szezonjában, de igazi járványhullámra én akkor már nem számítok, mert addigra az oltottság is már sokkal szélesebb körű lesz.

Úgy gondolom, hogy egy úgynevezett megnövekedett esetszám lesz, de igazi járványhullám nem, tehát a nátha-szezonban a légzőszervi megbetegedések egy részéért a koronavírus lesz felelős, de igazi járványhullámot én nem várok az őszre sem már.

Lehetséges-e hogy valamelyik vakcina majd csak évek múlva okoz valamilyen váratlan mellékhatást a szervezetben, akár azután, hogy a Covid-19 elleni védelme már elmúlt?

R. M. Egyelőre nem tudunk olyan lehetőségről, amely ilyen hatásokkal járna. Azt viszont tudjuk, hogy a Covid-19 rendkívül súlyos, hosszú távú hatásokat is okoz, tehát ebben az esetben is az, hogy a vakcinánál nem teljesen kizárható a hosszú távú hatások lehetősége, kevésbé kockázatos, mint a koronavírus-fertőzés. A Covid-19 hosszú távon is nagyon súlyos mellékhatásokat képes okozni, ez azonban sajnálatos módon biztos. A kockázatok összehasonlítása esetén megint azt kell mondanom, hogy inkább a vakcina, mert annál semmi nem bizonyítja, hogy hosszú távú negatív hatással járna, a koronavírusnak ugyanakkor bizonyítottan nagy százalékban vannak ilyen hosszú távú kedvezőtlen hatásai. tehát a biztos rosszat az esetleges rosszért nem érdemes mérlegelni.

Mennyi embert kellene beoltani a nyájimmunitás eléréséhez? Most a több mint 4 millió beoltott mekkora biztonságot jelent?

R. M.: Nem túl nagyot. Azoknak biztonság, akik beoltatták magukat. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki valóban negyedik hullám, ehhez valójában 8 millió embernek immúnisnak kell lenni. Ez a duplája a jelenlegi számnak. Nyilván ez a szám egyre növekszik, mert a gyerekek számára is hozzáférhető lesz a vakcina előbb-utóbb, tehát a következő iskolakezdésre biztosan lesz már az iskolások számára adható vakcina is. A szülők, akik biztonságban akarják tudni a gyermekeket, hamarosan oltathatják őket. Amikor már a Pfizer bőséggel rendelkezésre áll, bízzunk benne, hogy ugyancsak növekszik majd az oltási kedv. Én remélem, hogy a 7 milliós számot túl tudjuk lépni, bár ez most még nagyon távolinak tűnik. De a nyár során haladékot kapunk, és ennek a magas arányú átoltottságnak igazából szeptember-októberre kellene meglennie

Miért mondják a legtöbb oltásra, hogy két hónapig utána nem ajánlott teherbe esni? Mi változik két hónap után?

R. M.: Immunológiailag, virológiailag semmi értelme, én megmondom őszintén, ezt nem is hallottam. Nyilván az eddig oltott fiatal nők közül akárhol a világon számosan estek teherbe ezen a két hónapos határidőn belül, és soha semmilyen mellékhatás, kedvezőtlen körülmény nem keletkezett. Én teljesen indokolatlannak tartom, ha bármi ilyen vélemény vagy előírás, vagy közvélekedés áll fenn. Ezt szakmailag nem tartom indokoltnak, és biztosan nem tartották be eddig sem.

Milyen gondokat okozhat az oltóanyag a gyermekek szervezetében, mi az, ami miatt ez ekkora vizsgálatot igényel? Vagy itt inkább a dózis mértékével kapcsolatban áll fenn a kérdés? A Pfizeren kívül melyik vakcinát tartja a legalkalmasabbnak kiskorúak oltására

R. M.: Az összes vakcinát alapvetően 18-55 év közötti egészséges személyeken tesztelik a klinikai harmadik fázisban. Minden további tesztsorozat vagy népességcsoport ezután kerül sorra, miután nagy számú 18-55 év közötti egészséges személyeken megtörtént a teszt. Ezért van az, hogy kezdetben egyetlen vakcinagyártó sem ajánlotta időseknek, terhes nőknek, cukorbetegeknek, egyéb rizikócsoportba tartozó embereknek, hanem fokozatosan terjesztődött ki ezután. Miután tehát sok embert beoltottak 18-55 év között, ezután ártalmatlannak bizonyult, akkor elkezdtek terhes nőket is oltani, első sorban Pfizerrel. Ez első sorban Izraelben történt, mert Izrael a Pfizer gyártójával megegyezésben gyakorlatilag tesztországgá vált. Először ott oltottak terhes nőket Pfizerrel, majd utána Magyarországon, és így tovább. Nem az volt, hogy a Pfizer nem adható terhes nőknek, hanem nem volt kipróbálva. Ugyanez a helyzet most a gyerekekkel. A 16-18 éves korosztályban is először Izraelben próbálták ki, azután Kanadában, mostanra pedig nálunk is lehet regisztrálni. Izraelben jelenleg folyik már folyik a 16-18 év közöttiek oltása, és már regisztrálnak 6-12 közötti gyerekeket is oltásra. Nem azt jelenti, hogy nem biztonságos a gyermekek számára a vakcina, hanem azt jelenti, hogy nincs kipróbálva. Ez lehet egyébként az előbbi kérdés mögött is. Az, hogy külön nem kérdeztek nőknél rá, hogy terveznek-e gyermeket a következő két hónapban, ilyen tesztcsoport nem volt összeállítva, ezért fordulhat elő, hogy bizonyos hangok részükre nem ajánlják még a vakcinát. Nem azért mert ártana, hanem azért mert külön ilyen tesztcsoport nem volt. De ugyanígy nem volt cukorbeteg, magas vérnyomásos, vagy bármi más tesztcsoport, de mivel egyre többen vannak, akik a vakcina után teherbe esnek, és semmi baj nincs, ezután ezt a megkötöttséget fel fogják oldani. Ugyanígy, mostmár tudjuk, hogy cukorbetegségnél sem kizáró ok. Mivel legelőször a Pfizer készült el, legszélesebb körben, legnagyobb számban Pfizerrel oltottak szerte a világon, ezért van az, hogy mindig elsőként a Pfizerre oldják fel ezeket a korlátozásokat. Az mostmár biztosan alkalmasható terhes nőknél, 16-18 éves kor között, magas vérnyomás és cukorbetegség esetén is.

Aki átesett a víruson az mikor oltassa be magát?

R. M.: Három hét után bármikortól lehet, minél előbb, annál jobb. Aki a vírusfertőzésen átesett, így is beoltathatja magát. Az lesz a legjobb immunválasz, ha hármas szintű immunitás alakul ki ilyenkor: nyálkahártya immunitás, sejtes immunitás és antitestes immunitás. Ez a legtökéletesebb védelem. Tudni kell, hogy nyálkahártya-immunitás egyik oltás hatására sem jön létre, tehát erre csak a fertőzésen átesettek számíthatnak. Ez egy rendkívül hatékony védelem, mert már a fertőzést is megakadályozza.

Kapcsolódó cikkek