Merkely Béla szerint eddig minden kínai vakcinával beoltott embernél mutattak ki ellenanyagot

Megosztás

A Sinopharm-vakcinák beadása után az ellenanyag szintje akár a több százszorosa is lehet annak, mint amekkora egy fertőzöttséggel szerezhető meg – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette, hogy náluk sem találtak olyan kínai vakcinával beoltottat, akinél NE MUTATTAK VOLNA KI KÉT DÓZIS BEADÁSA UTÁN ELLENANYAGOT – írja az Index. A szakember azok után szólalt meg, hogy a WHO jelentése után kétségek merültek fel a Sinopharm hatékonyságával kapcsolatban az idősek körében.

A professzor beszélt arról is, hogy a Magyarországon alkalmazott hatféle oltóanyag teljesen eltérő technológiával készül, és egyszerre egy oltás nem tud mindenféle előnyt biztosítani. A legenyhébb oltási reakciót a kínai váltja ki. A professzor kifejtette:

  • A különböző vírusvariánsok ellen a Sinopharm adja a legszélesebb immunitást, mivel teljes elölt vírust tartalmaz.
  • A Pfizer és a Moderna oltóanyaga egy teljesen új, a világon először decemberben alkalmazott úgynevezett hírvivő RNS (mRNS)-alapú oltóanyag, amely a koronavírus tüskefehérjéjének egy része ellen termeltet ellenanyagot azáltal, hogy a tüskefehérjének az adott részére vonatkozó információt viszi be a szervezetbe, és épít föl fehérjét.
  • A vektortípusú oltóanyagok – ilyen a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Janssen – lényege, hogy a nem fertőző, különböző adenovírusba beleteszik a tüskefehérjének az információját, a szervezet pedig ez ellen a tüskefehérje ellen termel ellenanyagot.

Merkely Béla szerint egyelőre sem a Sinopharm, sem a Pfizer esetében nincs szükség harmadik dózisra, és közölte, hogy nincs egyenes arányosság a védettség és az ellenanyag szintje között. Az ellenanyagszinttől függetlenül a vakcinák felvétele után szinte mindenkinél kialakul a védettség.

Index / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek