Várható volt – több kórházban tömegesen mondtak fel az orvosok és az ápolók, óriási a káosz

Megosztás

A múlt héten még csak pletykaszinten hallhattuk azt, ami mára valósággá vált. Rengeteg egészségügyi dolgozó nem fogadta el a rabszolgákhoz illő feltételeket és nem írta alá új szerződését. Így tegnaptól van, ahol “csak” néhány osztály vált működésképtelenné hazánkban, van, ahol gyakorlatilag a komplett kórház. Remek kilátások.

Letettek az egészségügyi dolgozók elé egy kötelezően aláírandó szerződést, sokuk számára teljesíthetetlen feltételekkel, természetesen nagyon rövid határidővel. Előre borítékolható volt, hogy óriási lesz a gond, így is lett. A március 2-tól élő egészségügyi szolgálati jogviszonyba, amely új szabályaival alapjaiban alakítja át a teljes szektor életét.

Ha valaki egészségügyi dolgozóként nem írja alá a szerződést, ezzel egyúttal az ágazatban közalkalmazotti jogviszonyát is elveszíti, vagyis végső búcsút int a hazai állami egészségügynek. Várhatóan kedd reggelre derül ki, hány egészségügyi dolgozó vállalta az új feltételeket, és mennyien távoznak a rendszerből.

A budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozói ma már elbúcsúztak. Facebookra feltöltött bejegyzésükben, amelynek fotóján az osztály tizenhét dolgozója szerepel, ezt írják:

Nincs rosszabb érzés, mint amikor búcsúzni kell. Megköszönni, lezárni, elválni, majd elbúcsúzni. Nem lehet mit mondani. Nézel okosan, és csak azt várod, hogy mondjon valaki valamit. Valami szépet. Valami jót. De erre nincsenek szavak. Mi lekapcsoltuk a villanyt. 

Az Index az ügyben megkereste a budapesti Szent Imre Kórház vezetőségét az alábbi kérdésekkel:

  • Hányan dolgoznak jelenleg a Szent Imre intenzív osztályán, és ebből hányan nem írták alá az éjféltől érvényes szerződést?
  • Orvosok is vannak a szerződést alá nem írók között? Egész pontosan milyen munkakörű és beosztású dolgozókról van szó?
  • A Szent Imre Kórházban eddig összességében hány dolgozó nem írta alá az új jogviszonyról szóló szerződést?

Frissítés, közben reagált a Szent Imre Kórház, a következőket írták:

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orvosainak és ápolóinak döntő többsége már aláírta az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon döntöttek másként a kollégák: az ott dolgozó 28 orvos közül 5 orvos és két rezidens távozik, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. Az ellátás zavartalansága intézményen belüli átcsoportosításokkal biztosított. A részleg vezetését az eddigi osztályvezető-helyettes főorvos vette át, az ápolásszakmai irányítást pedig a korábbi helyettes főnővér végzi. Az üres álláshelyek betöltése folyamatos.

Máshol is van gond, nem kicsi, mégpedig Tatabányán.

Felmondott az összes közalkalmazott orvos munkavállaló a Szent Borbála Kórház sürgősségi osztályán. Többen távoztak a radiológiáról, többek között az osztályvezető, a kardiológián az osztályvezető főorvoson kívül két rezidens maradt, gond van a nefrológián is, alig maradt orvos, a pszichiátrián a nővérek távoztak – ezt írta Kunetz Zsombor Facebook-oldalán. Az egészségügyi szakértő levonta a konzekvenciát is: működésképtelenné vált a kórház.

Az egészségügyi dolgozóknak március 1-jén éjfélig kell aláírniuk az új munkaszerződést, amivel átlépnek az egészségügyi szolgálati jogviszonyba, és tovább dolgozhatnak a közellátásban. Korábban az Index is írt arról, hogy például Debrecenben és Nyíregyházán is tiltakoztak az orvosok az új szerződés aláírása ellen, az ugyanis több ponton nem volt egyértelmű az alkalmazottak számára. Hétfőn az Index Kibeszélő című műsorában Kincses Gyula azt mondta, hogy kell még finomítani a rendszeren. 

Közben a budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályán már le is kapcsolták a villanyt. Az intézmény intenzív osztályának dolgozói a Facebookon búcsúztak el.

Index.hu

Hozzászólások

Related posts