Átverős szépségversenyek, pedofil fotós, miskolci támogatás

gyerek

Megosztás

Az Átlátszó oknyomozó portálon jelent meg részletes cikk a Little Miss Hungary gyermekszépségverseny tulajdonosának ügyeiről. A versenyt szervező Bartolovics Ildikót többen is feljelentették, miután a hazai és nemzetközi fotózásokra, valamint versenyekre előre elkérte a pénzt a szülőktől (útiköltség, szállás, portfólió készítése), majd azokat nem adta vissza akkor sem, ha az utazás nem történt meg. Az érdi járásbíróság tárgyalja az ügyet, melyben az ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolja Bartolovicsot – az Átlátszó több károsultat is megszólított.

Van azonban az ügynek egy olyan szála is, hogy az egyik korábbi fotós, akivel a cég dolgozott és szerepel a név szerint kereshető pedofil-nyilvántartásban is. A P. K. monogrammal illetett személy jelenleg 6 éves börtönbüntetését tölti, ugyanis szexuális visszaélés és gyermekpornográfia bűntette miatt elítélték.

Az, hogy a bűntetteknek van-e köze a fentebb említett rendezvény fotós munkáihoz, az nem egyértelmű, de a Fővárosi Törvényszék 2022-es ítélete szerint bizonyított, hogy tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére egyéb hatalmi vagy befolyási viszonnyal visszaélve követett el szexuális visszaélést, hatszor olyan személy sérelmére, aki a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be.

A férfi tisztában volt áldozatainak korával, mégis 18– olykor 14 – év alatti lányokat vett rá modellkedésre. Ezek a lányok, akiket a közösségi médiában cserkészett be, először ruhában szerepeltek a fotókon, később már fehérneműs és bikinis képek is születtek, azután pedig félmeztelen és meztelen felvételeket is készített P. K. Az sem volt példa nélküli, hogy szexuális kapcsolatot alakított ki velük vagy szexuális aktus végzésére bírta rá a fiatal modelleket; ezekről fénykép- és videófelvétel is született. Ugyan kényszerítés nem történt, de a lányokat sikerült a fotósnak meggyőznie, hogy mindez karrierjük beindításához szükséges.

A Little Miss Hungary / Magyarország gyermek Szépe nevű Facebook-oldalon, melyet több mint 28 ezren követnek rendre jelenik meg toborzás ilyen eseményekre, a posztok szerint 2024 elején Miskolcon is volt FashionKids Road show 3-13 évesek számára, és gyermekszépségverseny válogatóját is tartották.

A Boon 2017-ben közölt interjút egy miskolci szülővel, akinek lánya országos gyermekszépségversenyen vett részt és római divatbemutatón vett részt és éppen egy dubai gyerekszépségversenyre készült. Általában az egész gyermekszépségversenyes gyakorlatról pozitív képet sugároznak (ami nem is meglepő, mert a Mediaworks portfóliójában szereplő megyei napilapok nem túl kényesek, ha fiatalkorú fehérneműs lányokat kell bemutatniuk). A hatéves kislányt is a Little Miss Hungary támogatta, de az anyukának volt egy érdekes mondata:

„Azt is érdemes tudni, hogy Hannát mindig mindenhova elkísérem, ez számunkra természetes. Semmilyen felesleges kockázatot nem vállalunk, egyedül nem mehet sehova. Az ügynökség számára is magától értetődő, hogy nemcsak a kiskorú gyerek, hanem egy felnőtt családtag számára is fizeti az utazást, a szállást és az ellátást minden esetben, ami bizony nem kis összeg. Miskolc Város Önkormányzata is támogat minket – ennek köszönhető, hogy olykor a büszke édesapa is velünk tarthat –, amelyet ezúton is nagyon köszönünk”.

A pedofília az elmúlt időszak egyik meghatározó témája lett a hazai politikában is, különösen a bicskei gyermekotthonban történtek utáni elnöki kegyelem nyilvánosságra kerülése után. Az ügy borsodi szálairól mi is írtunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek